CO JE TO CUVÉE?

Určitě jste se již setkali se slovem cuvée - zní to hezky francouzsky a tak trochu honosně, ale nenechme se mýlit!

Ve sklepě - kvevriČistě technicky je slovo "cuvée" odvozeno od francouzského slova "cuve", kterým bývají označovány nádoby na víno nejrůznějších tvarů a velikostí. Slovem "cuvée" pak bývala označována směs vín, která byla připravena v takovéto nádobě. Slovo "cuvée" s oblibou používají vinaři po celém světě a označuje víno, které bylo připraveno smícháním z více vín - může se jednat o vína různých odrůd, z různých viničných tratí, z různých ročníků nebo vína, vyrobená různými způsoby (barikové víno, suché víno, atd). Účelem přípravy cuvée je získat mísením kvalitativně lepší víno, než jsou jednotlivá, do směsi přidávaná vína. Některé vinařské domy vyrábí svá nejlepší vína pod značkou např. "cuvée supérieure" nebo "cuvée royale" - na druhé straně se také můžeme setkat s víny velkých obchodníků s vínem, kteří připravují směsi vín, která potřebují prodat a slovo "cuvée" používají na etiketách vín pro jejich lepší prodejnost. Slovo "cuvée" nám neříká vůbec nic o kvalitě vína, jedná se pouze o informaci, že víno bylo vyrobeno ze směsi vín, nic víc.

S víny, vyráběnými smícháním jako cuvée, se setkáme v Bordeaux nebo v jižní části v údolí Rhôny - zde bychom stěží hledali jednoodrůdová vína, vinaři jsou zde v této technice mistři. Všechna šampaňská vína jsou také vyráběna touto metodou - dokonce i název "Blanc de Blanc", který značí použití Chardonnay, v sobě skrývá vína různých tratí nebo různých ročníků. Většina vín v Languedocu se také vyrábí jako cuvée - ať již červená, bílá nebo růžová. 

V Bordeaux nebo v Champagne se také setkáme s pojmeme "Tête de cuvée" neboli "hlava cuvée", který označuje to nejlepší víno, které je vyrobeno z moštu, získaného na začátku lisování.