➤ JAK SERVÍROVAT ŠUMIVÁ VÍNA

Šumivá vína jsou symbolem oslav a výjimečných okamžiků. Vinaři je pro nás vyrábějí z nepřeberného množství odrůd takřka po celém světě. Pojďme si připomenout 4 zásady, na které bychom neměli při servírování a degustaci zapomínat - vždyť všechna tato skvělá vína si trochu pozornosti bezesporu zaslouží!

Zásada č.1: Správná teplota je základ úspěchu   

Při nižších teplotách se kyselinky ve víně ideálně snoubí s ovocnou složkou a s CO2 a tvoří dokonalou harmonii vůní, chutí a svěžesti. Velká cuvée a ročníková vína mívají komplexní, výrazný buket - vyplatí se jim proto pár stupínků přidat. Avšak pozor - vyvarujme se vyšším až pokojovým teplotám - při nich se molekuly CO2 uvolňují mnohem rychleji a mohou způsobit nekontrolovatelnou explozi a vyšumění vína při otevírání láhve!

Doporučené teploty servírování:
Suchá, polosuchá až sladká šumivá a šampaňská vína: 6-8oC
Speciální cuvéé, ročníková šampaňská vína: 8-10oC

Zásada č.2: Bezpečné otevření láhve

Při otevření láhve postupujeme velmi opatrně - tlak v láhvi dosahuje           

až 6 barů a korek může vystřelit rychlostí až 40 km/h! 

  • Nejprve z hrdla láhve odstraníme ochrannou hliníkovou fólii.
  • Zátka je chráněna kovovou čepičkou a drátěným košíčkem, tzv. “agrafou”. Drát pomalu vytočíme, odložíme a palcem pevně přidržujeme zátku.
  • Láhev držíme v úhlu 45o v bezpečném směru, jednou rukou pevně přidržujeme zátku a druhou rukou otáčíme dno láhve. Pokud láhev klouže, pomůžeme si plátěným ubrouskem nebo utěrkou.
  • Jakmile ucítíme, že korek povoluje, držíme jej pevně a korigujeme jeho pomalé vysouvání rukou, dokud neuslyšíme typický zvuk a zátka nám zůstane bezpečně v ruce.
  • Bezprostředně po otevření podržíme láhev v klidu několik vteřin v úhlu  45o - tím zabráníme vypěnění vína a servírujeme.
  • Šumivé víno je potřeba během konzumace udržovat v chladu - buď ve speciální chladící nádobě nebo v lednici.

Zásada č.3: Sklenička je důležitá

Tvar skleničky má také vliv na chuť a vůni servírovaného vína. Ve skleničkách z tenkého křišťálového skla můžeme nerušeně sledovat neutuchající tanec bublinek ve víně.

Pro šumivá vína jsou vhodné skleničky ve tvaru flétny nebo vyššího tulipánu, naplněné do ⅔. Díky úzkému hrdlu se neztrácí delikátní buket vína a vyniká jeho perlivost.

Marilyn Monroe dávala přednost skleničkám ve tvaru ploché misky, tzv. “coupe de champagne”. Stylové, avšak bublinky i buket vína relativně rychle vyprchají.

Nebojte se experimentovat! Objevujte rozmanitost chutí   a vůní nejen v různých skleničkách, ale také s různými pokrmy a při různých příležitostech!

Zásada č.4: Degustace je zážitek

Věnujte svému vínu dostatek času - zkoumejte, objevujte a vychutnávejte! 

  • Nejprve se zaměříme na tvorbu pěny - kvalitní šumivé víno by mělo mít bohatou, nadýchanou pěnu s dobrou persistencí a malými bublinkami.
  • Poté zkoumáme perlení ve víně: 
  • vína, vyráběná v tancích (např. Prosecco nebo Bohemia Sekt) nebo vína sycená CO2 mívají relativně velké bublinky.
  • u vín, vyráběných tradiční šampaňskou metodou můžeme očekávat velmi jemné, intenzivní perlení, stoupající jako kouř ode dna skleničky k jejímu okraji
  • Následně si prohlédneme barvu vína - bílá vína mívají více či méně sytou zlatavou, podle typu zvolené odrůdy. Speciální cuvée, školená v dubových sudech mívají tmavší medové tóny. 
  • Opatrně k vínu přičichneme - většina šumivých vín nabízí svěží ovocné vůně. Vína, vyráběná tradiční šampaňskou metodou, mívají díky rozkladu kvasinek atraktivní buket máslových sušenek nebo chleba. U ušlechtilých cuvée se objevují kořenité tóny, získané zráním základních vín v dubových sudech.
  • Ochutnáme - bublinky by měly příjemně a neagresivně zaplavit ústa bohatou delikátní pěnou. V chuti bychom měli získat nejméně potvrzení aromat, která jsme identifikovali ve vůni.
  • Nakonec se zaměříme na dochuť - kvalitní víno by mělo několik sekund doznívat v ústech - měli bychom vnímat příjemnou harmonii chutí a vůní, které jsme ve víně postupně objevovali.
  • Víno celkově zhodnotíme - zda nám chutnalo a přineslo nám očekávaný požitek a potěšení. Možná se rozhodneme ochutnat některý z dalších produktů vinařství či regionu.