➤ JAK SERVÍROVAT ŠUMIVÁ VÍNA

Šumivá vína jsou symbolem oslav a výjimečných okamžiků. Vinaři je pro nás vyrábějí z nepřeberného množství odrůd takřka po celém světě. Pojďme si připomenout 4 zásady, na které bychom neměli při servírování a degustaci zapomínat - vždyť všechna tato skvělá vína si trochu pozornosti bezesporu zaslouží!

Zásada č.1: Správná teplota je základ úspěchu   

Při nižších teplotách se kyselinky ve víně ideálně snoubí s ovocnou složkou a s CO2 a tvoří dokonalou harmonii vůní, chutí a svěžesti. Velká cuvée a ročníková vína mívají komplexní, výrazný buket - vyplatí se jim proto pár stupínků přidat. Avšak pozor - vyvarujme se vyšším až pokojovým teplotám - při nich se molekuly CO2 uvolňují mnohem rychleji a mohou způsobit nekontrolovatelnou explozi a vyšumění vína při otevírání láhve!

Doporučené teploty servírování:
Suchá, polosuchá až sladká šumivá a šampaňská vína: 6-8oC
Speciální cuvéé, ročníková šampaňská vína: 8-10oC

Zásada č.2: Bezpečné otevření láhve

Při otevření láhve postupujeme velmi opatrně - tlak v láhvi dosahuje           

až 6 barů a korek může vystřelit rychlostí až 40 km/h! 

  • Nejprve z hrdla láhve odstraníme ochrannou hliníkovou fólii.
  • Zátka je chráněna kovovou čepičkou a drátěným košíčkem, tzv. “agrafou”. Drát pomalu vytočíme, odložíme a palcem pevně přidržujeme zátku.
  • Láhev držíme v úhlu 45o v bezpečném směru, jednou rukou pevně přidržujeme zátku a druhou rukou otáčíme dno láhve. Pokud láhev klouže, pomůžeme si plátěným ubrouskem nebo utěrkou.
  • Jakmile ucítíme, že korek povoluje, držíme jej pevně a korigujeme jeho pomalé vysouvání rukou, dokud neuslyšíme typický zvuk a zátka nám zůstane bezpečně v ruce.
  • Bezprostředně po otevření podržíme láhev v klidu několik vteřin v úhlu  45o - tím zabráníme vypěnění vína a servírujeme.
  • Šumivé víno je potřeba během konzumace udržovat v chladu - buď ve speciální chladící nádobě nebo v lednici.

Zásada č.3: Sklenička je důležitá

Tvar skleničky má také vliv na chuť a vůni servírovaného vína. Ve skleničkách z tenkého křišťálového skla můžeme nerušeně sledovat neutuchající tanec bublinek ve víně.

Pro šumivá vína jsou vhodné skleničky ve tvaru flétny nebo vyššího tulipánu, naplněné do ⅔. Díky úzkému hrdlu se neztrácí delikátní buket vína a vyniká jeho perlivost.

Marilyn Monroe dávala přednost skleničkám ve tvaru ploché misky, tzv. “coupe de champagne”. Stylové, avšak bublinky i buket vína relativně rychle vyprchají.

Nebojte se experimentovat! Objevujte rozmanitost chutí   a vůní nejen v různých skleničkách, ale také s různými pokrmy a při různých příležitostech!

Zásada č.4: Degustace je zážitek

Věnujte svému vínu dostatek času - zkoumejte, objevujte a vychutnávejte! 

  • Nejprve se zaměříme na tvorbu pěny - kvalitní šumivé víno by mělo mít bohatou, nadýchanou pěnu s dobrou persistencí a malými bublinkami.
  • Poté zkoumáme perlení ve víně: 
  • vína, vyráběná v tancích (např. Prosecco nebo Bohemia Sekt) nebo vína sycená CO2 mívají relativně velké bublinky.
  • u vín, vyráběných tradiční šampaňskou metodou můžeme očekávat velmi jemné, intenzivní perlení, stoupající jako kouř ode dna skleničky k jejímu okraji
  • Následně si prohlédneme barvu vína - bílá vína mívají více či méně sytou zlatavou, podle typu zvolené odrůdy. Speciální cuvée, školená v dubových sudech mívají tmavší medové tóny. 
  • Opatrně k vínu přičichneme - většina šumivých vín nabízí svěží ovocné vůně. Vína, vyráběná tradiční šampaňskou metodou, mívají díky rozkladu kvasinek atraktivní buket máslových sušenek nebo chleba. U ušlechtilých cuvée se objevují kořenité tóny, získané zráním základních vín v dubových sudech.
  • Ochutnáme - bublinky by měly příjemně a neagresivně zaplavit ústa bohatou delikátní pěnou. V chuti bychom měli získat nejméně potvrzení aromat, která jsme identifikovali ve vůni.
  • Nakonec se zaměříme na dochuť - kvalitní víno by mělo několik sekund doznívat v ústech - měli bychom vnímat příjemnou harmonii chutí a vůní, které jsme ve víně postupně objevovali.
  • Víno celkově zhodnotíme - zda nám chutnalo a přineslo nám očekávaný požitek a potěšení. Možná se rozhodneme ochutnat některý z dalších produktů vinařství či regionu.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení