Pokud si dáte Sémillon v suché podobě, nejlépe se hodí k pokrmům z ryb a z bílého masa, výborně se snoubí z předkrmy typu carpaccio nebo se zeleninovými saláty s citrónovou šťávou. Pro sladká vína se spíše hodí dezerty - ovocné dorty, pokrmy z meruněk a mandlí. Vyplatí se experimentovat třeba s drůbežím masem.
Pěstování
Nejobtížnější při pěstování Sémillonu je počkat si na správnou míru ušlechtilé plísně, díky které vznikají velká sladká vína. Je to velmi složité, vyžaduje sklizeň v několika etapách, bobule za bobulí. To sebou nese také velmi vysoké náklady.
Archivace
Sémillionu delší archivace velmi prospívá - stává se záhadným a velmi komplexním. Zráním se vyvíjejí pepřové a kořenité vůně, ale také aroma konfitovaného ovoce. Najdeme v něm skořici, konfitovaný citron, lilek nebo velmi zralé grepy. Je to odrůda, která je schopná vytvářet velmi složité a v čase se měnící vůně. 
Teplota podávání: 12°C - 13°C