Vážení zákazníci, z provozních důvodů budou Vaše objednávky vyřizovány v pondělí 3.4.2023 s předpokládaným termínem dodání v úterý 5.4.2023. Děkujeme za pochopení. Váš Winam.cz

Domaine du Grand Tinel - Châteauneuf-du-Pape

Vznešené a ušlechtilé červené cuvée z Châteauneuf-du-Pape, vyrobené z tradičních odrůd Grenache, Syrah a Mourvèdre nabízí díky dlouhému zrání v dubových a barikových suchech velmi komplexní a sofistikovaný buket černého rybízu, ostružin, černých třešní, višní v čokoládě, černého pepře, lékořice, estragonu, vanilky, lanýžů, cedru, fialek a oříškových tónů.
 
Profil vína: 
Sladkost  
Ovocnost  
Kyselinka  
Svěžest  
Tříslovinky  
Tělo  
Alkohol  
Perlení  
Intenzita  
Komplexita  
Dochuť  
Harmonie  
Archivace     15 let
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Důvody proč koupit:
  ✓ dokonalé Châteauneuf-du-Pape
  ✓ komplexní, intenzivní buket
  ✓ dlouhé zrání v dubových sudech
 

    Domaine du Grand Tinel 

     Mapa údolí Rhôny

      Chytrý nákup se slevou

      Potřebuji víno jako dárek

      Nejlepší recept

      Zeptejte se nás

 

Položka byla vyprodána…
Na dotaz
769 Kč / ks
Kategorie: NABÍDKA VÍN Z CELÉ FRANCIE
? Typ balení: Láhev
? Barva & druh: Červené
? Obsah cukru: Suché
? Vinifikace: Barrique (225 l), Dubové sudy (více než 250 l)
Apelace: AOC Châteauneuf-du-Pape
Odrůda: 70% Grenache Noir, 25% Syrah, 5% Mourvèdre
Ročník: 2014
Položka byla vyprodána…

Klasické červené cuvée z apelace Châteauneuf-du-Pape, vyrobené z odrůd Grenache, Syrah a Mourvèdre. Pochází z nejlepších parcel vinařství z  pískových a jílových půd, pokrytých velkými bílými kameny, zvanými "galets". Odrůdy byly vinifikovány každá zvlášť, Syrah byl zušlechťován v dubových sudech po dobu 12 a 18 měsíců, stejně tak i více tanická odrůda Grenache, která poté zrála ještě v malých barikových sudech. Část sklizně zrála v nerezových nádržích pro maximální zachování ovocných aromat. Díky této složité vinifikaci nabízí výsledné víno velmi komplexní mix vůní a chutí - černý rybíz, ostružiny, černé třešně, višně v čokoládě, černý pepř, fialky, lékořice, estragon, vanilka, lanýžové, toastové a cedrové tóny. V chuti je bohaté, opulentní, s hřejivými sametovými tříslovinami a dlouhým kořenitým závěrem. Víno skvěle doplní sofistikované a chuťově výrazné pokrmy z hovězího masa, zvěřiny, speciality z mletého masa nebo sýry s bílou plísní. Výborně sekunduje také aromatickým masovým kuličkám z mletého masa s rozmarýnem.

Vinifikace: Ruční sklizeň, úplné odzrnění, jemné lisování, klasická fermentace po dobu 4-5 týdnů. Zrání vína v nerezových nádržích, dubových sudech po dobu 12-18 měsíců, zrání v malých barikových sudech
Ocenění a medaile: Le guide Hachette des vins 2016 : 1 hvězdička
Teplota podávání:   Mírně vychlazeno 16-17°C, doporučujeme dekantovat 3-4 hodiny před degustací, při nižších teplotách je víno uzavřené
Rating Vivino: 4,1 ★★★★
Obsah alkoholu: 14,5%
Objem láhve: 0,75 l
 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Rhôna - statistikaOd úpatí Centrálního masivu až po Alpy, od Lyonu až po pobřeží Středozemního moře se táhnou rozsáhlé vinice v údolí řeky Rhôny. Na severu jsou vinice tvořeny žulovými půdami a jednoodrůdovými víny, na jihu najdeme vápencové podloží a pestrou paletou odrůd. Intenzita slunečního svitu, mnohem hojnější na jihu, a ostrý vítr "mistral", přispívají ke zdravému dozrávání hroznů. Oblíbenost odrůd, pěstovaných v údolí Rhôny, talent a angažovanost místních vinařů stojí za velkým úspěchem této vinařské oblasti.

Rhone - vinice - kamení

Údolí Rhôny je široký pás území, který po tisíciletí hloubilo koryto řeky až ke Středozemnímu moři. Na severu jsou žulové skály, které vznikly díky vulkanickým aktivitám Centrálního masivu před 300 milióny lety. Na jihu najdeme říční a mořské naplaveniny a vápencové útvary, které formují reliéf (jako jsou Dentelles de Montmirail, Mont Ventoux)

Geologické podmínky v údolí Rhôny

Terroir údolí řeky Rhôny charakterizují 4 typy nerostů, které dávají základ velké variabilitě místních vín: 
  • Žula - najdeme ji v severní části oblasti (Hermitage, Saint-Joseph, Cornas). Vína z těchto podloží jsou velmi minerální a vhodná k delší archivaci.
  • Rhône - Château de la GardineKřemičité půdy (často ve formě písku) - na severu jsou tvořeny zvětráváním žuly a na jihu mořskými a říčními usazeninami (Châteauneuf-du-Pape, Lirac). Tento typ půdy dává vínům jemnost. Zejména na jihu najdeme tyto křemičité struktury ve formě tzv. "galets", velkých bílých oblázků (Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Tavel), díky kterým dochází k fenoménu dozrávání hroznů také v noci, poté co kameny akumulují teplo denního slunečního svitu. Tento typ půdy dává plná, bohatá červená vína se zralými tříslovinami.
  • Jílové půdy - na severu jsou tvořeny zvětráváním žuly (Hermitage, Saint-Joseph), na jihu to jsou jíly mořského nebo ledovcového původu (jižní část Côtes du Rhône, Gigondas, Vacqueyras). Jíl v půdě vyvažuje zejména teplo, akumulované do velkých kamenů a dává strukturovaná, bohatá vína.
  • Vápencové půdy - najdeme v menší míře na severu jako pozůstatek ledovcových aktivit, mnohem častější jsou na jihu ve formě sedimentů, které tvoří také samotné skály v oblasti (Châteauneuf-du-Pape, Tavel, Coteaux-de-Die). Bílá a růžová vína jsou aromatická a udržují si dobrou svěžest. Červená vína jsou mnohem častější a jsou bohatá, plná kulatých tříslovin (Côtes du Rhône,  Gigondas, Vacqueyras, Côtes-du-Ventoux).

Z historie vinařství v údolí řeky Rhôny

Chateauneuf hrad z dálkyPodle dosavadních nálezů se domníváme, že réva vinná byla pěstována v oblasti Marseille již v 6.století p.n.l. Zánik říše římské sebou přinesl také útlum vinařství - velký rozvoj a osazování nových vinic přináší až přítomnost papeže v Avignonu ve 14.století. Vyrobená vína se spotřebovávají téměř výhradně v regionu. Koncem 19. století Phylloxera ničí velkou část vinic, po jejich novém osázení přichází krize - v té době vzniká v oblasti celá řada družstev, které jsou velmi aktivní dodnes. 

Region sehrál velmi aktivní roli při zrození strukturovaných pravidel apelací ve Francii. Hrdina první světové války, baron Boiseaumairié, který vyženil vinice v Châteauneuf-du-Pape byl první, kdo vypracoval strukturovaná pravidla pro pěstování a výrobu vín ve svém regionu - tj. ohraničení oblasti, odrůdy, způsob jejich pěstování, minimální objem alkoholu, třídění hroznů při vinobraní, atd. Cílem bylo vytvořit garanci určitého standardu kvality nové "značky" - apelace. Tento přístup se baronovi podařilo prosadit a postupně se stal základem pro věhlasný francouzský apelační systém.