➤ DEGUSTUJTE JAKO PROFESIONÁL!

Stává se Vám, že ochutnáváte skvělé víno a chybí Vám slova, která by popsala Váš prožitek? Žádná degustace se neobejde bez vinařského slovníku - a čím je bohatší, tím lépe můžete popsat svůj zážitek. Náš průvodce degustací Vám pomůže klasifikovat a popsat vlastnosti vína jako profesionál!

Aromata ve víně slouží k základnímu porozumění tak komplexnímu nápoji, jakým je víno. V ústech pak víno dostává další rozměr - rozeznáváme různé typy textury, astringence a chuťových vjemů. Některé vlastnosti jsou příjemné a dávají vínu kvalitu, jiné jsou spíše považovány za vady vína - jako třeba kousavé travnaté tóny nebo pichlavé kyseliny. Při degustaci patří čichové a chuťové vjemy neodmyslitelně k sobě.

Při degustaci vína si všímáme:

1. Barva: bledá - střední - sytá

2. Čistota vůně: čistá - lehce narušená - chybná

3. Intenzita vůně: vtíravá - velmi intenzivní - dostačující - uzavřená - bez vůně

4. Kvalita vůně: komplexní - jemná - jednoduchá - fádní - nepříjemná

5. Druhy aromat: květinové - ovocné - rostlinné - kořenité - dřevité - pražené - balzámové - chemické - mikrobiologické

 

 

6) Textura: vnímáme pocit částic, které se otírají o povrch úst: mastek - mokrý jíl - prach - písek - piliny

7) Sladkost: suché - polosuché - polosladké - sladké - lepivé

8) Kyselinky: kousavé - živé - vyvážené - ploché

9) Třísloviny (astringence, svíravost): hrubé jako smirek - samet - hedvábí - satén

10) Tělo: opulentní - tělnaté - kulaté - tenké - hubené

11) Persistence (délka): dlouhé - střední - krátké

12) Harmonie: harmonické - chybí tělo - mnoho/málo kyselin - alkoholické - drsné

13) Celkový charakter: příjemné - elegantní - výrazné - sympatické - jemné - rustikální - plné - silné - hrubé - bez charakteru

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení