Duo přírodních vín z Alsaska
Dvě tradiční alsaské odrůdy Riesling a Sylvaner ve své nejryzejší podobě - Nature z BIO z vinařství Domaine Anstotz nedaleko Strasbourgu bez přidaného SO2. Riesling se pyšní atraktivní vůni nektarinek, květů černého bezu a šťavnatou jemně perlivou chutí červeného grapefruitu. Sylvaner se může pochlubit něžnou květinovou vůni pampelišek, broskví a chlebové střídky a svěží ovocnou chutí žlutých jablek a pomela. Darujte pravý terroir prosluněného Alsaska!
SADA OBSAHUJE:
NAŠE SLUŽBY PRO VÁS: |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
VÍCE INFORMACÍ: |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kategorie: | PAPÍROVÉ KAZETY S PŘÍRODNÍMI A BIODYNAMICKÝMI VÍNY |
---|---|
? Typ balení: | Dárkové víno |
? Druh dárku: | Dřevěné kazety s víny |
? Barva & druh: | Bílé |
? Obsah cukru: | Suché |
? Vinifikace: | Inertní technologie |
Apelace: | AOC Alsace |
Domaine Anstotz et Fils - Riesling Nature 2019
Přírodní alsaský Riesling vyrobený podle původních vinařských receptur s použitím přírodních kvasinek, bez přidaného SO2 a bez jakýchkoliv chemických přísad - to je opravdový terroir Alsaska v kombinaci s ryzím výrazem odrůdy Riesling. Víno má komplexní aroma květů černého bezu, broskví a čerstvého chleba a příjemnou svěží chuť pomela a červených grapefruitů s velmi delikátním perlením. Chcete-li ochutnat opravdovou, autentickou chuť alsaského Rieslingu, pak toto víno je ta nejlepší volba.
Domaine Anstotz et Fils - Sylvaner Nature 2019
Přírodní alsaský Sylvaner vyrobený podle původních vinařských receptur s použitím přírodních kvasinek, bez přidaného SO2 a bez jakýchkoliv chemických přísad - to je opravdový terroir Alsaska v kombinaci s ryzím výrazem odrůdy Sylvaner. Víno má něžnou květinovou vůni pampelišek, černého bezu, broskví a chlebové střídky a svěží ovocnou chuť broskví, žlutých jablek a pomela. Chcete-li ochutnat opravdovou, autentickou chuť alsaského sylvánského, pak toto víno je ta nejlepší volba.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Z historie alsaského vinařství
Vinice byly osázeny již římskými legiemi, avšak největší prosperitu zažil region ve středověku, kdy se objevují první obchodníci s vínem. Toto období slávy však trvalo pouze do 17.století - poté až do poloviny 20.století byla oblast decimována válkami, škůdcem zvaným Phyloxera nebo hospodářskou krizí. Od roku 1970 se Alsasko angažuje v bio a biodynamickém vinařství, která dnes reprezentují 14% celkových ploch vinic - patří tak k oblasti s největším podílem bio vinic ve Francii.
V Alsasku, chráněném masivem Vosges, dominuje suché kontinentální podnebí s teplými jary, suchými a prosluněnými léty, dlouhým mírným podzimem a studenými zimami, které jsou velmi příznivé pro pěstování révy. Půda na vinicích je velmi různorodá - vulkanická, granitická, břidlicová, jílová, jílovo-slínová.....Tato velká diverzita přispívá k obrovské variabilitě alsaských vín, byť vyrobených se stejné odrůdy.
- Riesling - toto je opravdový král vinic v Alsasku. Živý, svěží, s charakteristickou vůní citrónu, hlohu a citrusových plodů, podpořený atraktivní mineralitou, která se časem vyvíjí do známých petrolejových tónů.
- Gewurztraminer - jeho název znamená "kořeněný tramín". Dává plná expresivní vína s bohatým aroma, kde dominují růže, liči, smíchané s vůní bílých květů, exotického ovoce a koření.
Pinot Gris dává kulatá vína, dobře strukturovaná, plná a komplexní s vůní zralého ovoce a koření
- Muškát - v Alsasku najdeme 2 variety této odrůdy, které se hojně využívají ke scelování - Muscat d'Alsace (také jej najdeme pod názvem Muscat à Petits Grains) a dále Muscat Ottonel. Dávají suchá vína s intenzivní chutí a vůní čerstvých hroznů.
- Sylvánské - velmi příjemné, svěží, lehké a ovocné víno s vůní akácie a minerálními tóny
- Pinot Blanc dává jemná a kulatá vína, svěží a lehká s paletou vůní květin a ovoce
- Pinot Noir je jedinou modrou odrůdou Alsaska. Je vinifikován jako rosé nebo červené víno, často ve velkých dubových sudech, zvaných "foudres", kde dává vína trochu méně výrazná než jejich burgundští sousedé, avšak s typickou třešňovou vůní a chutí.
- Klevener de Heiligenstein - jedná se o odrůdu Savagnin Rosé a jeho pěstování je limitováno na 5 vesnic na severu Alsaska. Dává originální, dobře strukturovaná vína s vůní exotického ovoce a koření
Další alsaské speciality na etiketách místních vín:
- Gentil a Edelzwicker - vína, která mají na etiketě některý z těchto názvů byla vyrobena scelováním z více odrůd. Jedná se o každodenní jednoduchá vína.
- Vendanges Tardives a Sélection de Grains Nobles - nejedná se o apelace, nýbrž o způsob zpracování vín. Tento přívlastek je spojen pouze s likérovými víny, vyrobenými z odrůd Riesling, Gewurztraminer, Muscat a Pinot Gris a reprezentuje bohatá, aromatická sladká vína, která je možno archivovat i 50 let.
- Ledové víno - někteří vinaři nechávají hrozny na vinicích až do prosince nebo ledna a sklízejí je při teplotách -7o až -10o C.