Domaine Saint Cels - Intemporelle Grand Travers, Saint-Chinian Rouge 2019
V tomto sympatickém cuvée "Grand Travers" se snoubí kvartet tradičních odrůd - voňavého Carignanu, kořenitého Syrahu, bohatého Grenache a animálního Mourvèdre. Bylo vyrobeno z hroznů z nejlepších parcel vinařství Saint-Cels, které se nachází ve vyšších polohách Languedocu, v apelaci Saint-Chinian. Půda je zde železitá, cihlově červená a najdeme v ní pozůstatky lastur mořských živočichů, roztříštěných na tisíce kousků. Ve vůni najdete směs červeného rybízu, černého rybízu, černých třešní, oliv, tymiánu a černého pepře. Chuť je plná, bohatá se strukturovaným tělem a zralými tříslovinkami a tóny třešní, lékořice, oliv a granátových jablek. Závěr je dlouhý, příjemně kořenitý. Výborně se snoubí s výraznějšími úpravami masa nebo zeleniny nebo ke kozím a aromatickým sýrům.
Kategorie: | VÍNA Z REGIONU LANGUEDOC - ROUSSILLON |
---|---|
? Typ balení: | Láhev |
? Barva & druh: | Červené |
? Obsah cukru: | Suché |
? Vinifikace: | Inertní technologie |
Apelace: | AOC Saint-Chinian |
Odrůda: | 40% Carignan, 30% Grenache, 10% Mourvedre, 20% Syrah |
Ročník: | 2019 |
Položka byla vyprodána… |
BARVA: Jasná rubínová barva s odlesky fialek
AROMA: Vyvinuté, intenzivní aroma, ležerní olivy, červený rybíz, tymián, bohatá vůně černého rybízu a černých plodů
CHUŤ: Harmonická, bohatá, intenzivní a velmi plná chuť černého rybízu, olivové aroma, ležerní známky tymiánu. Elegantní, hedvábné, kulaté a zralé tříslovinky, strukturované tělo, dobrá intenzita a dlouhá dochuť
ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ: Vinařství se nachází v období konverze k biologickému zemědělství, mechanizovaná sklizeň, úplné odzrnění, fermentace v nerezových tancích s termoregulací, malolaktické kvašení, klasická vinifikace, potápění matolinového klobouku, scelování, jemná filtrace, umělá zátka.
DOPORUČENÉ POKRMY: Pokrmy ze skopového masa, chuťově výrazné úpravy hovězího masa, grilované výrazné steaky, kozí a aromatické sýry
TEPLOTA SERVÍROVÁNÍ: 14° - 16°
DOPORUČENÁ SPOTŘEBA: 2020 až 2024
OBSAH ALKOHOLU: 14,5%
OBJEM LÁHVE: 0,75 l
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rozsáhlé regiony Languedoc a Roussillon se řadí mezi nejstarší a jsou dnes nejrozsáhlejší vinařskou oblastí Francie, ze které pochází více než třetina celkové produkce francouzských vín. Velmi dlouhou dobu obě oblasti trpěly nálepkou jednoduchých, málo kvalitních vín, avšak dnes díky prioritnímu zacílení na kvalitu si oblast zaslouží velkou pozornost. Vlivem teplého a relativně suchého podnebí, podpořeného suchými větry, je zde výskyt plísní a škůdců spíše ojedinělý a oblast se může pyšnit velkým počtem vinařství, hospodařících v BIO režimu.
Vinařská oblast Languedoc
Languedoc je díky své pestré mozaice vinic unikátní krajinnou oblastí ve Francii. Po obrovském rozmachu, který místní vinařství zažívalo v posledních 30 letech, přitahuje i dnes amatérské a nadšené vinaře z celého světa. 3 apelace - Corbières, Languedoc a Minervois tvoří 75% produkce celého regionu.
Z historie oblasti, geologické podmínky
Vinařství přinesli do regionu antičtí řekové - první zmínky na pocházejí už z 6 st. př.n.l. Rozkvět vinařství přichází s římskými legiemi, které se usadily v oblasti Narbonne, o další kultivaci se ve středověku starají kláštery a opatství. Opravdový rozmach přichází s vybudováním vodního kanálu “Canal du Midi” v roce 1681, který spojuje vnitrozemí s přímořskými oblastmi a tvoří páteř obchodu s vínem. Počátkem 20.století vinice ničí Phylloxera a po jejich novém osázení se stává mantrou kvantita - bohužel na úkor kvality. V posledních 30 letech vinařství znovu nabývá svoji identitu a autenticitu.
Geograficky se jedná o velmi rozsáhlý region, vinice najdeme na úpatích Centrálního masivu ve vnitrozemí až po mořská pobřeží na východě. Velká diverzita půd tedy není ničím neočekávaným - najdeme zde podloží břidlicové, štěrkové, slínové, jílové, naplaveninové, vápencové…., které dávají vínům velkou variabilitu a různorodost. Středomořské klima s vysokými letním i teplotami, nepravidelnými srážkami a silnými větry, zvanými “tramontane” se starají o vysokou zralost hroznů.
Typické odrůdy oblasti Languedoc
Hlavní modré odrůdy: Nejrozšířenější odrůdou v oblasti je Carignan, který dává strukturovaná, vyrovnaná vína, relativně svěží. Grenache Noir přidává do cuvée zralé třísloviny, plnost a bohaté aroma, Syrah pak strukturu a vůni koření a bylinek. Vína z odrůdy Mourvèdre jsou mocná, komplexní a vhodná k archivaci. Odrůda Cinsaut se používá zejména pro výrobu růžových vín.
Hlavní bílé odrůdy: Grenache Blanc dává harmonická kulatá vína s nízkou kyselinkou s dlouhým závěrem. Odrůda Maccabeu nabízí suchá jemná vína s delikátní vůní zralého ovoce. Picpoul přináši vyšší kyselinku a svěžest, Bourboulenc je hezky květinový a svěží. V oblasti také najdeme Chardonnay nebo aromtické odrůdy Marsanne a Roussane.
Obecně vzato, červená vína z Langudocu mají vždy temnou granátovou barvu. Jsou mocná, plná, bohatá a robustní, s větší či menší elegancí. Existuje také velké množství, většinou červených vín, pěstovaných v rámci široké apelace IGP - některá z nich platí za skutečně velká vína. Bílá vína bývají většinou příjemná, kulatá a voňavá. Šumivá nebo sladká vína zde dosahují vysoké kvality, avšak nejsou příliš rozšířená.
Vinařská oblast Roussillon
VInařská oblast Roussillon je vyhledávaná zejména pro svá sladká fortifikovaná vína, tzv. Vins Doux Naturels, jako jsou apelace Banyuls, Maury, Rivesaltes. V regionu se vyrábí 80% sladkých vín Francie - kromě toho zde však najdeme také pestrou paletu červených, bílých nebo růžových vín.
Obchod s vínem se datuje až do antického Řecka, skutečný rozkvět však vinařství zažilo v 17.století. Tak jako všude v Evropě, Phylloxera devastuje vinice na začátku 20.století, následuje ekonomická krize a následuje znovuobrození v poválečné éře se zaměřením na kvalitu.
Vinice se rozkládají na širokém území od Středozemního moře daleko do vnitrozemí. Vládne zde středomořské klima s velkým množstvím slunečního svitu s mírnými zimami a horkými léty. Půdy jsou velmi různorodé - břidlicové, žulové, slínové, jílové…
Tradiční odrůdy Rousillonu:
Najdeme zde celou řadu tradičních středomořských odrůd - Carignan, Grenache Noir, Mourvèdre Syrah, Cinsaut pro červená a růžová vína, dále Grenache Blanc, Maccabeu, Roussanne a Marsanne pro bílá vína. Odrůdy Muscat d’Alexandrie a Muscat à Petits Grains svou velmi aromatické a používají se pro výrobu sladkých vín.
Vins Doux Naturels (sladká fortifiková vína) jsou vyráběna z odrůd Grenache Noir (Banyuls, Maury) nebo Muscat (Rivesaltes a Muscat de Rivesaltes) - vesměs se jedná o elegantní, s příjemným květinovým aroma a plnou, bohatou chutí. Doslovný překlad názvu "vína přírodní sladkosti" je trochu zavádějící, neboť vína s tímto přívlastkem jsou dolihována alkoholem, vyráběným z hroznů, tj. jedná se o fortifikovaná, u kterých bylo v určitém stádiu přerušeno kvašení přidáním alkoholu do vína.
Tradiční červená vína jsou jemná a lehká, koncentrovaná a mocná. Rosé jsou spojena s jemností a živostí, bílá vína jsou velmi ojedinělá, harmonická a velmi aromatická.
A jaká jsou vína z Languedocu?