Domaine Anstotz - Gewurztraminer BIO

Polosladké aromatické víno s notnou dávkou exotického ovoce - to je alsaský Gewurztraminer, obdivovaný pro svou okouzlující vůní růží, liči, banánů, ananasu nebo marakuji. V chuti je lahodně sladký, s plným bohatým tělem a tóny sladkého manga, zralých červených jablek a medu. Závěr je delší, sladce ovocný a kořenitý. 
 
Profil vína: 
Sladkost  
Ovocnost  
Kyselinka  
Svěžest  
Tříslovinky  
Tělo  
Alkohol  
Perlení  
Intenzita  
Komplexita  
Dochuť  
Harmonie  
Archivace     6 let
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Důvody proč koupit:
  ✓ okouzlující exotické vůně
  ✓ harmonie ovoce a koření
  ✓ klidně nahradí dezert
 

    Domaine Anstotz

     Mapa Alsaska

      Chytrý nákup se slevou

      Potřebuji víno jako dárek

      Nejlepší recept

      Zeptejte se nás

 

Můžeme doručit do:
14.6.2023
Možnosti doručení
Expedice do 24 h
369 Kč / ks
Kategorie: VÍNA Z ALSASKA
? Typ balení: Láhev
? Barva & druh: Bílé
? Obsah cukru: Polosladké
? Vinifikace: Inertní technologie
Apelace: AOC Alsace
Odrůda: 100% Gewurztraminer
Ročník: 2019

Oblíbený polosladký Gewurztraminer z BIO vinařství Domaine Anstotz nedaleko Strasbourgu s okouzlující vůní růží a exotického ovoce - liči, banánů, ananasu a marakuji. V chuti najdeme sladké mango, zralá jablka a med. Závěr je středně dlouhý s příjemnými kořenitými tóny. Víno bylo vyrobeno z ručně sbíraných hroznů a je určeno pro milovníky polosladkých a sladkých vín s výraznou komplexní chutívůní. Výborně doprovodí ovocné nebo čokoládové dezerty nebo thajskou kuchyni. Ideální společník třeba pro sladký citronový dortík - Tarte au Citron.

Vinifikace: Ruční sklizeň, fermentace v nerezových nádržích s termoregulací, původní kvasinkové kultury, zrání na kalech
Teplota podávání:   Dobře vychlazené 7-9°C, při vyšších teplotách nepříjemně vystupuje cukr
Obsah alkoholu: 13%
Objem láhve: 0,75 l
 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Vinice v Alsasku patří rozlohou k nejmenším ve Francii a přesto svou originalitou, pěstovanými odrůdami, specifickým terroirem a typičností vín patří mezi nejslavnější vína na světě - vždyť alsaský minerální až petrolejový Riesling nebo exotický Gewurztraminer inspiruje vinaře z celého světa.  Po staletí se o území Alsaska vedly války s Německem - německá kultura je v regionu všudypřítomná, víno nevyjímaje. Jejich styl je pomyslnou spojnici mezi složitým systémem francouzských apelací a německým řádem pro třídění vín. 
 
Vinice Alsaska v samém severovýchodním cípu Francie se táhnou úzkým údolím v délce 170 km ze severu na jih. Jejich odlišnost spočívá ve výběru odrůd, ve způsobu zpracování a také ve specifickém systému apelace -  který jako jediný ve Francii na etiketách jasně označuje odrůdy, ze kterých byla vína vyrobena. Najdeme zde pouze 3 apelace - pro odrůdová vína, Grand Crus a poslední pro slavný Crémant.


Z historie alsaského vinařství

Vinice byly osázeny již římskými legiemi, avšak největší prosperitu zažil region ve středověku, kdy se objevují první obchodníci s vínem. Toto období slávy však trvalo pouze do 17.století - poté až do poloviny 20.století byla oblast decimována válkami, škůdcem zvaným Phyloxera nebo hospodářskou krizí. Od roku 1970 se Alsasko angažuje v bio a biodynamickém vinařství, která dnes reprezentují 14% celkových ploch vinic - patří tak k oblasti s největším podílem bio vinic ve Francii. 
V Alsasku, chráněném masivem Vosges, dominuje suché kontinentální podnebí s teplými jary, suchými a prosluněnými léty, dlouhým mírným podzimem a studenými zimami, které jsou velmi příznivé pro pěstování révy. Půda na vinicích je velmi různorodá - vulkanická, granitická, břidlicová, jílová, jílovo-slínová.....Tato velká diverzita přispívá k obrovské variabilitě alsaských vín, byť vyrobených se stejné odrůdy.  

Typické alsaské odrůdy:
  • Riesling - toto je opravdový král vinic v Alsasku. Živý, svěží, s charakteristickou vůní citrónu, hlohu a citrusových plodů, podpořený atraktivní mineralitou, která se časem vyvíjí do známých petrolejových tónů.
  • Gewurztraminer - jeho název znamená "kořeněný tramín". Dává plná expresivní vína s bohatým aroma, kde dominují růže, liči, smíchané s vůní bílých květů, exotického ovoce a koření.
  • Alsasko - přírodní víno - Domaine AnstotzPinot Gris dává kulatá vína, dobře strukturovaná, plná a komplexní s vůní zralého ovoce a koření
  • Muškát - v Alsasku najdeme 2 variety této odrůdy, které se hojně využívají ke scelování - Muscat d'Alsace (také jej najdeme pod názvem Muscat à Petits Grains) a dále Muscat Ottonel. Dávají suchá vína s intenzivní chutí a vůní čerstvých hroznů.
  • Sylvánské - velmi příjemné, svěží, lehké a ovocné víno s vůní akácie a minerálními tóny
  • Pinot Blanc dává jemná a kulatá vína, svěží a lehká s paletou vůní květin a ovoce
  • Pinot Noir je jedinou modrou odrůdou Alsaska. Je vinifikován jako rosé nebo červené víno, často ve velkých dubových sudech, zvaných "foudres", kde dává vína trochu méně výrazná než jejich burgundští sousedé, avšak s typickou třešňovou vůní a chutí.
  • Klevener de Heiligenstein - jedná se o odrůdu Savagnin Rosé a jeho pěstování je limitováno na 5 vesnic na severu Alsaska. Dává originální, dobře strukturovaná vína s vůní exotického ovoce a koření

Další alsaské speciality na etiketách místních vín:

  • Gentil a Edelzwicker - vína, která mají na etiketě některý z těchto názvů byla vyrobena scelováním z více odrůd. Jedná se o každodenní jednoduchá vína.
  • Vendanges Tardives a Sélection de Grains Nobles - nejedná se o apelace, nýbrž o způsob zpracování vín. Tento přívlastek je spojen pouze s likérovými víny, vyrobenými z odrůd Riesling, Gewurztraminer, Muscat a Pinot Gris a reprezentuje bohatá, aromatická sladká vína, která je možno archivovat i 50 let.
  • Ledové víno - někteří vinaři nechávají hrozny na vinicích až do prosince nebo ledna a sklízejí je při teplotách -7o až -10o C.