Šumivý Crémant & 2 skleničky s motýlky

Jemná krémová pěna, doplněná příjemnou vůní jarních petrklíčů, žlutých jablek a máslových sušenek, doprovázená svěží chutí limetky a jablkových koláčů s citrusově hořkým závěrem. Toto šumivé víno nabízí vše, co očekáváte od pravého alsaského Crémantu - o tom také svědčí stříbrná medaile z loňské soutěže alsaských vín! Nabízíme v dárkové kazetě s degustačními skleničkami s motivem hravých motýlků. 

SADA OBSAHUJE:

2x Sklenička na šumivé víno 200 ml s dekorem hravých motýlků, výška 25 cm
1x Dárková krabička v přírodním stylu

NÁŠ DÁREK PRO VÁS: 

Dárkovou kazetu Vám za symbolickou 1 Kč zabalíme do dekorativního celofánu s atlasovou stuhou! Stačí si vybrat dekor a barvu podle vlastního přání!
Skladem - doručení do 2 dnů
599 Kč / ks
Kategorie: DÁRKOVÉ VÍNO S DEGUSTAČNÍMI SKLENIČKAMI
JAKO DÁREK: Se skleničkami
BARVA & DRUH: Šumivé
? OBSAH CUKRU: Suché
? VINIFIKACE: Inertní technologie
? TYP BALENÍ: Dárkové víno
Apelace: AOC Crémant d'Alsace
Odrůda: 80% Pinot Auxerrois, 20% Pinot Blanc
Ročník: směs ročníků

Suchý šumivý Crémant d'Alsace, vyrobený tradiční šampaňskou metodou z vinařství Michela Moellingera v samém srdci alsaských vinic nedaleko Colmaru. Potěší všechny smysly - záplavou delikátního perlení v ústech a příjemnou vůní jarních petrklíčů, žlutých jablek a máslových sušenek a svěží ovocnou chutí limetky, angreštu a jablečných koláčů s citrusově hořkým závěrem. Toto výborné šumivé víno bylo vyrobeno z téměř zapomenuté alsaské odrůdy Pinot Auxerrois a příměsi Pinotu Blanc a vhodně doplní každou slavnostní chvíli, která stojí za oslavu. Hodí se dobře jako aperitiv, k zeleninovým salátům, pokrmům z ryb nebo k ovocným dezertům. Dokonale ladí třeba s moučníky s kynutého těsta, jako například s velikonočními briošky.

Vinifikace: Ruční sklizeň, přímé lisování, fermentace v nerezových nádržích s termoregulací, zrání v nerezových tancích 8 měsíců, sekundární fermentace 12 měsíců v láhvi 
Ocenění a Medaile: Grand Concours de Colmar, stříbrná medaile
Teplota podávání:   Dobře vychlazeno 6-8°C, spíše snese chvíli v mrazničce než vyšší teplotu
Obsah alkoholu: 12%
Objem láhve: 0,75 l
 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Vinice v Alsasku patří rozlohou k nejmenším ve Francii a přesto svou originalitou, pěstovanými odrůdami, specifickým terroirem a typičností vín patří mezi nejslavnější vína na světě - vždyť alsaský minerální až petrolejový Riesling nebo exotický Gewurztraminer inspiruje vinaře z celého světa.  Po staletí se o území Alsaska vedly války s Německem - německá kultura je v regionu všudypřítomná, víno nevyjímaje. Jejich styl je pomyslnou spojnici mezi složitým systémem francouzských apelací a německým řádem pro třídění vín. 
 
Vinice Alsaska v samém severovýchodním cípu Francie se táhnou úzkým údolím v délce 170 km ze severu na jih. Jejich odlišnost spočívá ve výběru odrůd, ve způsobu zpracování a také ve specifickém systému apelace -  který jako jediný ve Francii na etiketách jasně označuje odrůdy, ze kterých byla vína vyrobena. Najdeme zde pouze 3 apelace - pro odrůdová vína, Grand Crus a poslední pro slavný Crémant.


Z historie alsaského vinařství

Vinice byly osázeny již římskými legiemi, avšak největší prosperitu zažil region ve středověku, kdy se objevují první obchodníci s vínem. Toto období slávy však trvalo pouze do 17.století - poté až do poloviny 20.století byla oblast decimována válkami, škůdcem zvaným Phyloxera nebo hospodářskou krizí. Od roku 1970 se Alsasko angažuje v bio a biodynamickém vinařství, která dnes reprezentují 14% celkových ploch vinic - patří tak k oblasti s největším podílem bio vinic ve Francii. 
V Alsasku, chráněném masivem Vosges, dominuje suché kontinentální podnebí s teplými jary, suchými a prosluněnými léty, dlouhým mírným podzimem a studenými zimami, které jsou velmi příznivé pro pěstování révy. Půda na vinicích je velmi různorodá - vulkanická, granitická, břidlicová, jílová, jílovo-slínová.....Tato velká diverzita přispívá k obrovské variabilitě alsaských vín, byť vyrobených se stejné odrůdy.  

Typické alsaské odrůdy:
  • Riesling - toto je opravdový král vinic v Alsasku. Živý, svěží, s charakteristickou vůní citrónu, hlohu a citrusových plodů, podpořený atraktivní mineralitou, která se časem vyvíjí do známých petrolejových tónů.
  • Gewurztraminer - jeho název znamená "kořeněný tramín". Dává plná expresivní vína s bohatým aroma, kde dominují růže, liči, smíchané s vůní bílých květů, exotického ovoce a koření.
  • Alsasko - přírodní víno - Domaine AnstotzPinot Gris dává kulatá vína, dobře strukturovaná, plná a komplexní s vůní zralého ovoce a koření
  • Muškát - v Alsasku najdeme 2 variety této odrůdy, které se hojně využívají ke scelování - Muscat d'Alsace (také jej najdeme pod názvem Muscat à Petits Grains) a dále Muscat Ottonel. Dávají suchá vína s intenzivní chutí a vůní čerstvých hroznů.
  • Sylvánské - velmi příjemné, svěží, lehké a ovocné víno s vůní akácie a minerálními tóny
  • Pinot Blanc dává jemná a kulatá vína, svěží a lehká s paletou vůní květin a ovoce
  • Pinot Noir je jedinou modrou odrůdou Alsaska. Je vinifikován jako rosé nebo červené víno, často ve velkých dubových sudech, zvaných "foudres", kde dává vína trochu méně výrazná než jejich burgundští sousedé, avšak s typickou třešňovou vůní a chutí.
  • Klevener de Heiligenstein - jedná se o odrůdu Savagnin Rosé a jeho pěstování je limitováno na 5 vesnic na severu Alsaska. Dává originální, dobře strukturovaná vína s vůní exotického ovoce a koření

Další alsaské speciality na etiketách místních vín:

  • Gentil a Edelzwicker - vína, která mají na etiketě některý z těchto názvů byla vyrobena scelováním z více odrůd. Jedná se o každodenní jednoduchá vína.
  • Vendanges Tardives a Sélection de Grains Nobles - nejedná se o apelace, nýbrž o způsob zpracování vín. Tento přívlastek je spojen pouze s likérovými víny, vyrobenými z odrůd Riesling, Gewurztraminer, Muscat a Pinot Gris a reprezentuje bohatá, aromatická sladká vína, která je možno archivovat i 50 let.
  • Ledové víno - někteří vinaři nechávají hrozny na vinicích až do prosince nebo ledna a sklízejí je při teplotách -7o až -10o C.