Trio luxusních vín z Bordeaux v dřevěné kazetě

Trio luxusních cuvée z těch nejlepších vinic v Bordeaux, z prestižní oblasti v Saint Emilionu a Pomerolu na pravém břehu řeky Garonny. Prvním zástupcem je tradiční cuvée z vinic v Saint Émilionu vyrobené z 80% Cabernetu Franc s harmonickým kořenitým aroma zralých višní, griotky, červeného rybízu, lékořice a vanilky. Sekundovat mu bude noblesní Grand Cru z nejlepších poloh ve stejné oblasti, vyrobené z 90% Merlotu a 10% Cabernetu Franc, s komplexní vůní a chutí zralých ostružin a černého rybízu a zralým buketem tabáku, borůvkových koláčů a restovaného chleba. Zážitek doplní komplexní cuvée z prestižní oblasti Pomerol s intenzivní vůní černého rybízu, švestkových povidel a lékořice s příjemnými tóny tábaku, kůže a vanilky. Všechna vína byla zušlechťována v barikových sudech. Noblesní dárek, který potěší každého milovníka dobrých vín. Dodáváme v dřevěném boxu pro 3 vína. 

SADA OBSAHUJE:

Skladem - doručení do 2 dnů
1 959 Kč / ks
Kategorie: FRANCOUZSKÉ VÍNO V DÁRKOVÝCH OBALECH
JAKO DÁREK: Kazety vín
BARVA & DRUH: Červené
? OBSAH CUKRU: Suché
? VINIFIKACE: Barrique (225 až 228 l)
? TYP BALENÍ: Jako dárek

Château Fleur du Casse - Saint-Emilion Grand Cru Rouge 2015

Noblesní barikové Grand Cru z prestižní vinařské oblasti Saint-Émilion v Bordeaux, vyrobené z typických odrůd této apelace - z 90% Merlotu a 10% Cabernetu Franc. Nabízí komplexní aroma zralých ostružin, černého rybízu s dřevitými barikovými tóny, doplněné elegantní chutí švestkových povidel, tabáku, pečeného čaje a toastu. Hedvábné a kulaté tříslovinky a strukturované tělo jej předurčují k dalšímu zrání. Pokud neodoláte a otevřete láhev již nyní, vhodným společníkem budou speciality z hovězího nebo mletého masa, tradiční venkovské teriny nebo zvěřinové pokrmy.

Clos des Amandiers - Pomerol, Rouge 2015

Luxusní sametové cuvée z Pomerolu, vyrobené z typických odrůd oblasti 90% Merlotu a 10% Cabernetu Franc s komplexním aroma švestkových povidel, černého rybízu a vůní vanilky, kouře a toastu. Víno zrálo 18 měsíců v nových dubových barikových sudech. Hedvábné, měkké a poddajné tříslovinky, plné a strukturované tělo, vynikající intenzita a závěr - doporučujeme k výraznějším pokrmům z hovězího masa, grilovaným steakům, zvěřině nebo výraznějším sýrům. 

Château Flouquet - Saint-Émilion, Rouge 2015

Ušlechtilé červené cuvée z ikonické oblasti v Bordeaux - z vyhlášených vinic v Saint-Émilionu, vyrobené z 80% Cabernetu Franc a po 10% Cabernetu Sauvignon a Merlotu. Víno zrálo několik měsíců v dubových barikových sudech, kde získalo harmonické kořenité aroma zralých višní, griotky, červeného rybízu, lékořice a vanilky. V chuti je šťavnaté, elegantní s komplexním buketem zralých třešní, višní, černého rybízu, vanilky a toastu. Dochuť je dlouhá, příjemná se sladce ovocným, kořenitým závěrem. Vyzrálé, kulaté tříslovinky a strukturované tělo z něj tvoří ideálního společníka ke grilovaným pokrmům, výrazným úpravám masa nebo zrajícím sýrům.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bordeaux - statistika viniceKdekoliv na světě vyslovíme slovo "Bordeaux", každému se ihned vybaví víno - a ne ledajaké. Bordeaux je symbolem velkých luxusních vín nebo mýtických “châteaux”. Z Bordeaux pocházejí ta nejlepší a nejdražší vína na světě, která lze archivovat i několik desetiletí. Místní vinaři nepřestávají zdokonalovat své techniky a inspirovat ostatní - vždyť do Bordeaux se jezdí učit enologové z celého světa. Domácí odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot dnes patří mezi nejoblíbenější modré odrůdy na světě.

 

Bordeaux vinice v zimě

V Bordeaux dnes najdeme více než 6000 “châteaux”. Na etiketách se často setkáme s názvem “Château”, a můžeme se tak mylně domnívat, že se jedná o skutečný zámek, avšak většinou je “Château” pouze obchodní název vinařství, která se nijak neliší od tradičních vinařských domů nebo sklepů. Samozřejmě, opravdová “Châteaux” existují, ale jsou velmi vzácná. V Bordeaux pojem “Château” v podstatě reprezentuje nemovitost, která patří vinaři, který na ní pěstuje a vyrábí svá vína, pojem nemá co dělat s architekturou.

Z historie vinic v Bordeaux

Ve sklepě - kvevriPůvod vinic v Bordeaux najdeme již v 1.stol.n.l. s příchodem římských legií do regionu. Vína se brzy stala slavnými - ve 4.stol.n.l. o nich ve svých poémách píše slavný básník Ausone. Opravdový rozkvět však přichází v roce 1152 po svatbě Eleonory Akvitánské s budoucím anglickým králem Henry II - toto datum je považováno za počátek obchodu s vínem mezi Francií a Velkou Británií. Dalším důležitým milníkem v historii Bordeaux je nepochybně příchod holanďanů v 17.století, kteří nakupovali víno pro destilaci. V 18. století se vína začala obchodovat v lahvích, které přispěly k dalšímu rozvoji obchodu, objevují se nové trendy vinifikace a konzervace vín. V roce 1855 spatřila světlo světa slavná klasifikace vín z Bordeaux, která platí dodnes a obsahuje seznam těch nejlepších “châteaux” regionu. Na konci 19. století je v Bordeaux objevil škůdce zvaný Phylloxera, přišly plísně, války, ekonomická krize  - všechny tyto události měly negativní vliv na vinařství regionu, který se vzpamatoval ze všech pohrom až v 50.letech 20.století.

Klimatické podmínky v Bordeaux

Klima je výrazně ovlivněno nedalekým oceánem. Silné a studené větry z oceánu narážení na lesní porost Landes a regulují teplotu ve vnitrozemí. Blízkost oceánu má velký vliv - přináší teplé a vlhké zimy, brzká jara, ale také mrazy a kroupy. Léta jsou teplá a suchá, podzimy slunečné s tvorbou ranních mlh, které přispívají k tvorbě ušlechtilé plísně Botrytis cinerea.  

Typické odrůdy oblasti Bordeaux:

  • Merlot - první zmínky jsou z 18.století z oblasti Saint-Émilion. Je to nejpěstovanější odrůda v Bordeaux, dominuje na pravém břehu řeky Dordogne. Vína z Merlotu jsou kulatá, ovocná, jemná a elegantní. Vinný sklep
  • Cabernet Sauvignon - tato červená odrůda je hvězda regionu, najdeme ji zejména v oblasti Médoc a Graves. Pokud dobře dozraje, dává jemná distingovaná, komplexní vína, oceňovaná pro svoji perzistenci v chuti, pevnou strukturu a velmi dlouhou schopnost archivace. Je vyhledávanou odrůdou pro výrobu cuvée. 
  • Cabernet Franc - další velká odrůda oblasti, pěstovaná vína v podstatě v celé oblasti Bordeaux. Dává vína, která i po 50 letech archivace neztrácejí svoji mladistvou svěžest. 
  • Petit Verdot - historická odrůda, která tvoří součást velkých Cru v Médocu a která přináší barvu, třísloviny a kořenitou příchuť
  • Malbec (také se nazývá Côt nebo Auxerrois) červená odrůda, která přináší do asambláží strukturu a ovocitou příchuť.
  • Sémillon - tato bílá odrůda je královnou v Sauterne, kde je základem likérových sladkých vín. Je velmi produktivní, najdeme ji také v oblasti Graves a Entre-Deux-Mers. Je oblíbena pro svou jemnost a kulatost a velmi dobře ladí v cuvée se Sauvignonem Blanc.
  • Sauvignon Blanc - další velká odrůda oblasti Bordeaux. Je mnohem méně produktivní a je vyhledávaná pro svoji strukturu, svěžest a dlouhou dochuť. Dává suchá i sladká bílá vína, která se vyznačují velkou aromatičností a herbálními tóny, které stárnutím získávají na komplexitě. Používá se také do likérových vín.
  • Muscadelle - bílá tradiční odrůda, která přináší parfémovou květinovou vůni. Je velmi náchylná na choroby.