➤ VÍNO A SÝRY? PORADÍME, JAK NA NĚ!

Otevíráte láhev a přemýšlíte, jaký sýr si k vínu dopřejete? Máte v lednici Camembert nebo Ementál a váháte, který z nich bude lepším partnerem pro Vaše víno? Pro párování vín a sýrů existují stovky různých doporučení, diskusí a zaručených receptů. Pravda však je, že se naše chutě stále vyvíjejí a zaručené tipy z minulého desetiletí už nemusí přinášet očekávaný zážitek. Pojďme se tedy nejprve podívat na některá pravidla, která platí pro párování sýrů a vín: 

Zásady párování sýrů a vín

Základní pravidlo zní, že velká vína, staré ročníky nebo velmi drahá vína nikdy se sýry nepárujeme. Taková vína jsou jemná a křehká a riskovali byste, že jejich delikátní tóny budou maskovány příliš silnými chutěmi sýrů. Vždy dbejte na vyváženost chutí tak, aby jeden nezastínil druhého. Pokud chcete zvýraznit chuť sýra, zvolte víno s jemnou chutí a naopak. Ale rozhodně se nebojte experimentovat - ideálně si svůj zážitek zapište a příště k vínu vyzkoušejte třeba jiný sýr a hodnoťte sami!  

Dokonalé spojení sýra a vína

U sýrů s modrou plísní, jako je Roquefort, Fourmes d'Ambert, Stilton nebo Niva vsaďte na sladké bílé víno, jehož aromatičnost a bohaté tělo si dokážou poradit se silnou osobností těchto sýrů. 

U tvrdých sýrů s výraznou chutí, jako je francouzský Comté, italský Pecorino nebo také Ementál odzátkujte lehké a ovocné víno, jako je Beaujolais, červený Cabernet Franc, bílý suchý Sauvignon Blanc nebo také suché Chardonnay z Chablis. Skvěle poslouží také růžový Clairet z Bordeaux.

Pro suché sýry s jemnou chutí, jako je Cantal, Parmazán nebo Čedar budou velmi vhodná lehká, suchá a ovocná červená vína, jako je alsaský Pinot Noir nebo Cabernet Franc z Loiry. Výtečně se hodí také bílá nebo růžová vína, jako Chenin Blanc z Loiry, alsaský Riesling nebo Pinot Blanc.

Ke kozím sýrům rozhodně volte bílé víno! Nejlépe se hodí suchá aromatická vína ze Sauvignonu Blanc nebo Rieslingu. Ale také polosuchá nebo dokonce sladká vína mohou být vynikající podle stupně vyzrání sýra.

Pro měkké sýry s jemnou chutí, jako je Brie, zvolte lehká červená vína jako například burgundský Pinot Noir, nebo barikové burgundské Chardonnay. Vyzkoušejte třeba také červené cuvée ze Saint Emilionu nebo Graves, popř. růžový Clairet z Bordeaux. 

Nakonec u měkkých sýrů s výraznou chutí jako je Hermelín, Camembert nebo Munster dejte přednost lehčím červeným vínům, která nezakrývají chuť těchto sýrů. Perfektně se hodí Pinot Noir z Burgundska nebo Alsaska, vína z Beaujolais nebo také lehká vína z Merlotu z Langudocu nebo Bordeaux. Výborně se také hodí barikové Chardonnay z Burgundska nebo plná bílá cuvée z Languedocu. Tyto výrazné sýry skvěle doplní také jakékoliv sladké nebo polosladké víno.  

Máte sýr a potřebujete víno? Tak neváhejte a vybírejte z pestré nabídky našeho eshopu!

 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz