Château Borie de Noaillan - Bordeaux Rouge
Kód: 3677Související produkty
Detailní popis produktu
Usedlost Vignol, obklopenou vinicemi v srdci Bordeaux založil v 19.století baron Montesquieu, velký filozof, cestovatel a milovník dobrého vína. Rodina Doublet hospodaří na těchto vinicích již čtvrtou generaci a zpracovává tradiční odrůdy oblasti - Sauvignon Blanc, Sémillon, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Merlot. V roce 2009 bylo rodinné vinařství rozšířeno o vinice v oblasti Saint-Emilion. Jejich vína najdete doslova po celém světě, velký úspěch slaví zejména v USA. Kvalita jejich vín je dlouhodobě potvrzována oceněními v prestižním průvodci Guide de Hachette.
Harmonické červené cuvée z vinařství Château Borie de Noaillan, které bylo vyrobeno scelením tradičních modrých odrůd oblasti Cabernetu Sauvignon, Cabernetu Franc a Merlotu. Má temně rubínovou barvu, ve vůni najdeme zralé černé třešně, ostružiny, tóny hřebíčku nebo černého rybízu. V chuti převládají ostružiny, sušené borůvky, jemné kouřové tóny, černý čaj a stopy koriandru. Závěr je středně dlouhý, s dochutí zralého ovoce a koření. Příjemné, hezky vybalancované víno pro každou příležitost, vhodné k různým úpravám hovězího nebo krůtího masa, ideální společník ke grilovaným dobrotám, gulášům nebo sýrům s bílou plísní, grilovaným pokrmům, asijské kuchyni nebo výraznějším sýrům. Výborně doprovodí také náš recept na francouzskou klasiku Hachis Parmentier.

| Sladkost | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
| Ovocnost | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
| Kyselinka | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
| Svěžest | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
| Tříslovinky | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
| Tělo | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
| Alkohol | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
| Intenzita | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
| Komplexita | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
| Dochuť | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
| Harmonie | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
| Archivace | do 2027 | |||||

Doplňkové parametry
| Kategorie: | ČERVENÁ VÍNA Z FRANCIE |
|---|---|
| Barva & druh: | Červené tiché víno |
| Obsah cukru: | Suché |
| ? Způsob zrání: | Inertní technologie |
| Apelace: | AOC Bordeaux |
| Odrůda: | 5% Cabernet franc, 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot |
| Ročník: | 2020 |
| Podávání: | Mírně vychlazeno 16-18°C |
| Objem láhve: | 0,75 l |
| Obsah alkoholu: | 13,5% |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Kdekoliv na světě vyslovíme slovo "Bordeaux", každému se ihned vybaví víno - a ne ledajaké. Bordeaux je symbolem velkých luxusních vín nebo mýtických “châteaux”. Z Bordeaux pocházejí ta nejlepší a nejdražší vína na světě, která lze archivovat i několik desetiletí. Místní vinaři nepřestávají zdokonalovat své techniky a inspirovat ostatní - vždyť do Bordeaux se jezdí učit enologové z celého světa. Domácí odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot dnes patří mezi nejoblíbenější modré odrůdy na světě.
➤ Nabídka vín z Bordeaux v ehopu
➤ Darujte víno z Bordeaux v dárkovém balení

V Bordeaux dnes najdeme více než 6000 “châteaux”. Na etiketách se často setkáme s názvem “Château”, a můžeme se tak mylně domnívat, že se jedná o skutečný zámek, avšak většinou je “Château” pouze obchodní název vinařství, která se nijak neliší od tradičních vinařských domů nebo sklepů. Samozřejmě, opravdová “Châteaux” existují, ale jsou velmi vzácná. V Bordeaux pojem “Château” v podstatě reprezentuje nemovitost, která patří vinaři, který na ní pěstuje a vyrábí svá vína, pojem nemá co dělat s architekturou.
Z historie vinic v Bordeaux
Původ vinic v Bordeaux najdeme již v 1.stol.n.l. s příchodem římských legií do regionu. Vína se brzy stala slavnými - ve 4.stol.n.l. o nich ve svých poémách píše slavný básník Ausone. Opravdový rozkvět však přichází v roce 1152 po svatbě Eleonory Akvitánské s budoucím anglickým králem Henry II - toto datum je považováno za počátek obchodu s vínem mezi Francií a Velkou Británií. Dalším důležitým milníkem v historii Bordeaux je nepochybně příchod holanďanů v 17.století, kteří nakupovali víno pro destilaci. V 18. století se vína začala obchodovat v lahvích, které přispěly k dalšímu rozvoji obchodu, objevují se nové trendy vinifikace a konzervace vín. V roce 1855 spatřila světlo světa slavná klasifikace vín z Bordeaux, která platí dodnes a obsahuje seznam těch nejlepších “châteaux” regionu. Na konci 19. století je v Bordeaux objevil škůdce zvaný Phylloxera, přišly plísně, války, ekonomická krize - všechny tyto události měly negativní vliv na vinařství regionu, který se vzpamatoval ze všech pohrom až v 50.letech 20.století.Klimatické podmínky v Bordeaux
Typické odrůdy oblasti Bordeaux:

Merlot - první zmínky jsou z 18.století z oblasti Saint-Émilion. Je to nejpěstovanější odrůda v Bordeaux, dominuje na pravém břehu řeky Dordogne. Vína z Merlotu jsou kulatá, ovocná, jemná a elegantní.
Cabernet Sauvignon - tato červená odrůda je hvězda regionu, najdeme ji zejména v oblasti Médoc a Graves. Pokud dobře dozraje, dává jemná distingovaná, komplexní vína, oceňovaná pro svoji perzistenci v chuti, pevnou strukturu a velmi dlouhou schopnost archivace. Je vyhledávanou odrůdou pro výrobu cuvée.
Cabernet Franc - další velká odrůda oblasti, pěstovaná vína v podstatě v celé oblasti Bordeaux. Dává vína, která i po 50 letech archivace neztrácejí svoji mladistvou svěžest.
Petit Verdot - historická odrůda, která tvoří součást velkých Cru v Médocu a která přináší barvu, třísloviny a kořenitou příchuť
Malbec (také se nazývá Côt nebo Auxerrois) červená odrůda, která přináší do asambláží strukturu a ovocitou příchuť.
Sémillon - tato bílá odrůda je královnou v Sauterne, kde je základem likérových sladkých vín. Je velmi produktivní, najdeme ji také v oblasti Graves a Entre-Deux-Mers. Je oblíbena pro svou jemnost a kulatost a velmi dobře ladí v cuvée se Sauvignonem Blanc.
Sauvignon Blanc - další velká odrůda oblasti Bordeaux. Je mnohem méně produktivní a je vyhledávaná pro svoji strukturu, svěžest a dlouhou dochuť. Dává suchá i sladká bílá vína, která se vyznačují velkou aromatičností a herbálními tóny, které stárnutím získávají na komplexitě. Používá se také do likérových vín.
Muscadelle - bílá tradiční odrůda, která přináší parfémovou květinovou vůni. Je velmi náchylná na choroby.

