Famille Lebas - L'Oubli: Muscadet

Sladké víno z méně známé bílé odrůdy Melon de Bourgogne, nazývané také Muscadet, která je pro západní oblast údolí Loiry typická. Víno pochází z hroznů ze 45 let starých vinic, sbíraných ručně po jednotlivých hroznech po napadení ušlechtilou plísní Botrytis Cinerea. Víno nabízí komplexní vůně muškátu, marakuji, liči, pomerančové kůry, sušených meruněk a pražených oříšků. Chuť je sladká, bohatá s tóny ananasu, marakuji, meruněk, medu a kandovaných pomerančů. Kouzelné víno s komplexním aroma. 
 
Profil vína⍰  
Sladkost  
Ovocnost  
Kyselinka  
Svěžest  
Tříslovinky  
Tělo  
Alkohol  
Perlení  
Intenzita  
Komplexita  
Dochuť  
Harmonie  
Archivace     6-8 let
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Důvody proč koupit:
  ✓ málo známá odrůda
  ✓ sladká esence vůní
  ✓ vyrobené ze sušených hroznů
 

    Famille Lebas

     Mapa údolí Loiry

      Chytrý nákup se slevou

      Potřebuji víno jako dárek

      Nejlepší recept

      Zeptejte se nás

 

Můžeme doručit do:
14.6.2023
Možnosti doručení
Expedice do 24 h
379 Kč / ks
Kategorie: POLOSUCHÁ AŽ SLADKÁ VÍNA Z ÚDOLÍ LOIRY
? Typ balení: Láhev
? Barva & druh: Bílé
? Obsah cukru: Suché, Polosuché
? Vinifikace: Inertní technologie
Apelace: Vin de France
Odrůda: 100% Melon de Bourgogne
Ročník: směs ročníků

Rodinné vinařství Lebas hospodaří na svých vinicích v oblasti Loiry s vášní již od roku 1789. Nabízí sladké víno z méně známé bílé odrůdy Melon de Bourgogne, nazývané také Muscadet, která je pro západní oblast údolí Loiry typická. Víno pochází z hroznů ze 45 let starých vinic, sbíraných ručně po jednotlivých hroznech po napadení ušlechtilou plísní Botrytis Cinerea. Víno je skutečnou esencí místního terroiru a nabízí komplexní vůně muškátu, marakuji, liči, pomerančové kůry, sušených meruněk a pražených oříšků. Chuť je sladká, bohatá s tóny ananasu, marakuji, meruněk, medu a kandovaných pomerančů. Dochuť je dlouhá, s tóny sušených meruněk. Luxusní sladké víno, které slouží jako dezert samo o sobě, popř. doprovodí sýry s ušlechtilou plísní, ovocné dezerty nebo také tradiční francouzský karamelový dezert z jablek Tarte Tatin.  

Vinifikace: Ruční sklizeň po jednotlivých hroznech, sušení hroznů na vzduchu pro dokonalou koncentraci cukrů a kyselin, malolaktické kvašení, časté míchání kalů, zrání na kalech 
Teplota podávání:   Dobře vychlazeno 8-10°C, spíše snese chvíli v mrazničce než vyšší teplotu
Obsah alkoholu: 12%
Objem láhve: 0,75 l
 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Vinice v údolí řeky Loiry se řadí mezi nejrozsáhlejší vinařské regiony Francie. Produkují širokou paletu vín tak různých chutí, vůní a textury, že je velmi obtížné pro ně najít obecné charakteristiky. Vinice se táhnout dlouhým a širokým údolím, které na své cestě k Atlantiku vyhloubila nejdelší francouzská řeka Loira. Na svých takřka 1000 km délky řeka prochází různým geologickým terénem, který, společně se změnami klimatu přispívá k variabilitě odrůd, hroznů a ovlivňuje vína z nich vyrobených.

 

vinice - loire - francie

Z historie vinařství v údolí řeky Loiry

Původ vinic najdeme v období římské říše. Ve IV. století pak převor kláštera v Tours podporuje zakládání vinic, neboť víno je používáno pro církevní účely a také pro léčení nemocných. Od X.století pak mniši výrazně přispívají k osázení regionu vinicemi. Ve XII. století se vévoda z Anjou Henry II Platagenêt stává anglickým králem a nechává dovážet vína z Loiry na anglický trůn. V průběhu XV. a XVI. století jsou na Loiře budována zámecká sídla a jejich vlastníci pokračují v budování vinic a v selektivním výběru pěstovaných odrůd. Rozkvět vinařství sahá až do poloviny XIX. století, zejména díky říčnímu transportu a přístavu v Nantes. Na začátku XX.století vinice zničil škůdce Phylloxera a znovuobrození vinařství začíná teprve v poválečných letech XX.století

Vinice v údolí Loiry dnes

Zámky na LoiřeVinice údolí Loiry dnes čítají kolem 70 apelací. Oblast je jedničkou ve výrobě bílých vín ve Francii a také největším výrobcem šumivých vín ve Francii (s výjimkou oblasti Champagne). Teprve v posledních letech region začíná objevovat kouzlo svého “terroiru”. Omezení výnosů, pečlivá vinifikace a zrání vín - to jsou prostředky pro zvyšování kvality místních vín v posledních letech. Tato kvalitativní revoluce by neviděla světlo světa bez  mladých a talentovaných vinařů, kteří se nebojí hledat inspiraci v jiných regionech. 

Vinařské oblasti údolí řeky Loiry

Oblast je možné rozdělit do několika sub-regionů - každý z nich má svoji identitu a svůj styl vín. 

Šumivá vína z Vouvray

  • Vignoble du Centre  - vinice začínají na severu masivu Auvergne a táhnou se k městečku Bourges. Dominují zde bílá vína ze Sauvignonu Blanc, nejznámější jsou apelace Sancerre a Pouilly-Fumé. Z odrůd zde kraluje Sauvignon Blanc, ale najdeme zde také Chardonnay, Pinot Noir nebo Gamay.
  • Touraine začíná u městečka Orléans a táhne se k Chinonu. Najdeme zde řadu známých apelací, mezi nimi známé apelace pro červená vína, vyrobená z Cabernetu Franc, Chinon a Bourgueil. V bílých vínech exceluje Chenin Blanc, z něhož se vyrábí suchá, sladká i šumivá vína. Nejpěstovanější odrůdy subregionu jsou Chenin Blanc pro bílá a Cabernet Franc pro červená vína. 
  • Anjou a Saumurois - tento obrovský region se táhne od města Nantes až po Saumur a Angers. Najdeme zde slavné apelace pro bílá vína z Cheninu Blanc, suchá i sladká jako jsou Savennières nebo Coteaux-du-Layon. Z odrůd zde najdeme opět Chenin Blanc a Cabernet Franc
  • Pays Nantais a Vignoble de Vendée jsou vinice velmi blízko Atlantiku a najdeme zde zejména bílá suchá vína, svěží a aromatická, ideální k plodům moře. V apelaci Muscadet jsou z odrůdy Melon de Bourgogne připravována lehká bílá vína, zpravidla lehce perlivá, vyrobená metodou “sur lie”. Kromě odrůdy Melon de Bourgogne v subregionu najdeme také menší rozlohy vinic Chenin Blanc a Cabernet Franc.