Zdroj: https://www.larvf.com/l-echelle-de-sucrosite-s-impose-sur-les-etiquettes-des-vins-d-alsace,4773365.asp
CUKERNATOST - NOVINKA NA ETIKETÁCH VÍN Z ALSASKA

Po mnohých nekoordinovaných a ojedinělých pokusech roztřídit svá vína podle cukernatosti se alsaští vinaři shodli na jednotném značení cukernatosti svých vín. Tato novinka - nyní unifikovaná - umožní konzumentům s jistotou určit sladkost alsaských vín
Od ročníku 2021 bude zadní etiketa každého alsaského vína čitelně indikovat údaj, že víno je suché (od 0 do 4 g zbytkového cukru, demi-sec (mezi 4 a 12 g), polosladké (mezi 12 a 45 g cukru) a sladké (nad 45 g cukru) na litr vína. Každý vinař bude používat stejný žebříček, schválený Evropskou unií.
Pro milovníky alsaských vín, kteří nejsou znalci je to velký benefit - nikdy totiž přesně nevědí, jestli v láhvi najdou víno kompletně suché nebo lehce nasládlé. Opravdový problém, zejména pokud chcete párovat s pokrmy!
Do 9 g cukru suché?

Je však potřeba dodat, že nové škálování umožňuje také výjimky z pravidel. Podobně jako v České republice může být alsaské víno s 8 g cukru deklarováno jako "sec", tedy suché, jesliže obsahuje minimálně 6 g kyseliny na litr. Tato výjimka platí až do 9 g na litr, a to za podmínky, že hodnota kyseliny nebude nižší o 2 g a více gramů zbytkového cukru