Vážení zákazníci, z provozních důvodů budou Vaše objednávky vyřizovány v pondělí 3.4.2023 s předpokládaným termínem dodání v úterý 5.4.2023. Děkujeme za pochopení. Váš Winam.cz

Šampaňské Rosé & Trio lanýžových delikates

Charakterní rosé z prestižních vinic Champagne, klasifikovaných jako Premier Cru je odrazem opravdového terroiru oblasti Champagne. Ve vůni převládají maliny, vanilkový puding a chlebová kůrka, v chuti potěší záplavou jemných bublinek a chutí sladkých nektarinek. Jeho bohatou chuť skvěle doplní trojice gurmánských pochoutek z Francie s příchutí pravých lanýžů - pochoutka z grilovaných cuket a letních lanýžů, delikatesa z grilovaného chřestu a letních lanýžů a pochoutka z francouzského sýra Comté s černými lanýži. Luxusní dárek pro opravdové gurmány.

SADA OBSAHUJE:

1x Pochoutka z grilovaných cuket, bazalky a 5% letních lanýžů, 90 g
1x Pochoutka z grilovaného zeleného chřestu, estragonu a 5% letních lanýžů, 90 g
1x Pochoutka z francouzského sýra Comté a 3% černých lanýžů, 90 g
1x Papírová krabice v přírodním stylu s dřevitou vlnou
 

NAŠE SLUŽBY PRO VÁS:

    Dárkový celofán za 1 Kč
    Dárkový papír
    Luxusní dekorace
    Kartičky s blahopřáním
   Úpravy dárků na přání 

VÍCE INFORMACÍ:

   Více o regionu Champagne
    Mapa Champagne
    9 důvodů proč WiNAM.CZ
    Bezpečná přeprava
    Zeptejte se nás

 

 

 

 

 

 

                                                                                        

Skladem
1 609 Kč / ks
Kategorie: ŠAMPAŇSKÉ & VEGE-DELIKATESY
? Typ balení: Dárkové víno
? Druh dárku: Víno netradičně
? Barva & druh: Růžové
? Obsah cukru: Suché
? Vinifikace: Inertní technologie
Apelace: AOC Champagne Premier Cru
Odrůda: Chardonnay, Pinot noir
Ročník: směs ročníků

Charakterní růžové víno z prestižních vinic Champagne, klasifikovaných jako Premier Cru z vinařství Pâques et Fils nedaleko Remeše je odrazem opravdového terroiru oblasti Champagne. Toto harmonické rosé bylo vyrobeno kupáží červeného vína z Pinotu Noir a bílého Chardonnay. Ve vůni převládají maliny, vanilkový puding, chlebová kůrka, granátová jablka a ořechové rohlíčky. V chuti potěší záplavou jemných bublinek, chutí sladkých nektarinek, lesních jahod, minerálů a růží. Závěr je dlouhý, ovocný s tóny jahod a oříšků. Ztělesnění harmonie ovocných a sladce brioškových tónů. Víno vychutnáte jako aperitiv, k lehkým zeleninovým salátům, sofistikovaným pokrmům z drůbežího nebo vepřového masa nebo k ovocným dezertům. Vyzkoušejte třeba se šneky z listového těsta s bylinkami.

Vinifikace: Ruční sklizeň do bedýnek, fermentace a zrání v nerezových nádržích s termoregulací, malolaktické kvašení, vinifikace podle tradiční šampaňské metody, zrání na latích před degoržováním. 
Teplota podávání:   Vychlazeno 7-9°C
Rating Vivino: 3,8 ★★★★
Obsah alkoholu: 12%
Objem láhve: 0,75 l
 

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
IT Avatar autora | 7.12.2022
Chuťově nemohu hodnotit, je to dárek. Prezentace je na ⭐⭐⭐⭐⭐

Champagne - statistikaŠampaňské je víno výjimečných chvil a slavnostních okamžiků par excellence. Značka doslova dobyla celý svět, stala se symbolem úspěchu a dala základ grandióznímu image a životnímu stylu. Magické tajemno jej provází od jeho záhadných počátků až po jeho vlastní výrobu - vždyť způsob scelování vín patří k nejstřeženějšímu tajemství každého výrobce šampaňského. Šampaňské je nejen nejznámější, ale také nejfalšovanější víno na světě - to pravé šampaňské se může vyrábět jedině v regionu Champagne.

Champagne - vinice v náhledu

Z historie Champagne

Podobně jako ostatní vinařské regiony ve Francii, i vinice v Champagni byly založeny římskými legiemi. V 5. století to byly zejména benediktinské řády, které se zasloužily o rozvoj vinařství. Vína byla velmi oblíbená také na dvoře Ludvíka XIV -  jednalo se o bílá lehká vína, samozřejmě bez bublinek.  V 17.století začala být postupně objevována perlivá vína, v 18.století se v Champagni objevují první obchodníci a od té doby stoupá sláva oblíbených bublinek z Champagne. Na začátku 19.století šampaňské vinice zničil škůdce, zvaný Phyloxera, poté přišly války a ekonomická krize - za svou dnešní slávu šampaňské vděčí také striktním podmínkám pěstování a výroby vín, které platí dodnes. V posledních letech se stále více objevují drobní nezávislí vinaři, kteří přispívají k diverzifikaci a větší dostupnosti těchto slavných vín. 

Geologické a klimatické podmínky v regionu Champagne

kostel a trička champagneŠampaňský region najdeme nějakých 150 km severovýchodně od Paříže a platí za nejsevernější francouzskou vinařskou oblast. Rozprostírá se na mírně kopcovité planině v nadmořské výšce od 90 do 350 m a patří do něj 319 vesnic. Klima je kontinentální, se studenými zimami a prosluněnými léty, vlivem mírného proudění z Atlantiku je území také bohaté na srážky. Vápencové půdy jsou základním elementem, přispívajícím ke kvalitě vín z Champagne. Půda je tvořena písky a jílem, které překrývají křídová podloží, která jsou vynikajícím regulátorem vlhkosti a teploty a která hrají významnou roli v dozrávání hroznů. Navíc, křídová podloží umožňují budování hlubokých sklepů pro konzervaci a zrání vín. 

Mikroregiony oblasti Champagne

  • Montagne de Reims je široká planina mezi Remeší a Épernay, pokrytá lesy. Je to království Pinot Noiru (až 70%). Je to region, ve kterém najdeme největší počet vesnic, které se mohou pyšnit polohami “Grand Cru”.
  • Côte des Blancs najdeme na jih od Épernay - zde kraluje Chardonnay. Najdeme zde také vynikající tichá vína.
  • Vallée de la Marne se táhne na západ od Épernay, zde dominují modré odrůdy, zejména Meunier. Také zde najdeme několik “Cru”.
  • Côte de Bar nebo také Vignoble de l’Aube najdeme asi 100 km na jihovýchod od města Troyes a zde je pánem Pinot Noir
  • Côte de Sézanne je prodloužením Côte de Blancs směrem na jih a tato oblast byla osázena v 60. letech minulého století. Zde vládne Chardonnay a dává bohatá a plná vína. 

lis champagneTradiční šampaňské odrůdy:

  • Chardonnay - pěstuje se na 30% osázených ploch, dává elegantní a jemná vína, dodává živost a smyslnost, jemné vůně na bázi květin, občas také minerálů. Velmi dobře se hodí pro vína, určená k archivaci.
  • Pinot Noir reprezentuje 38% osázených ploch a do cuvée přináší strukturu, tělo, sílu a dlouhověkost. 
  • Meunier zaujímá 32% ploch dává vínům bohatou chuť a ovocnost, jemnost a intenzivní buket.

Druhy šampaňského:

Šampaňské se vyrábí tzv. tradiční neboli “šampaňskou” metodou. Základem je scelování vín z více parcel - jen velmi málo šumivých pokladů je vyrobeno z hroznů, sklizených v jedné vesnici. Vinaři mohou použít jednu nebo všechny tři odrůdy, mohou scelovat různé ročníky. Tradičně každé vinařství, zvané “maison” vyrábí své nejlepší cuvée, které je vlajkovou lodí vinařství. Rozlišujeme různé druhy šampaňského:

Šampaňské podle odrůd: 

  • Champagne Blanc de Blancs je výjimka v pravidlech scelování, toto víno je vyrobeno pouze z jedné odrůdy, a sice z Chardonnay, které dává vínům z něj vyrobených extrémní jemnost.
  • Champagne Blanc de Noirs - víno je vyrobeno jedině z modrých hroznů, a sice z Pinotu Noir a/nebo Meunier. Je mnohem méně časté než Blanc de Blanc a dává vína plná, dobře strukturovaná.
  • Champagne Rosé je jedna z mála apelací, ve kterých je povoleno smíchat hotové bílé a červené víno pro výrobu růžových vín. Dalším možným způsobem výroby růžových vín je tzv. “saignée” neboli lisování po krátké maceraci modrých hroznů. Rosé jsou vína rafinovaná a v posledních letech velmi vyhledávaná.

Šampaňské podle typu scelování:

Champagne - Dom Pérignon

  • Champagne sans année jsou neročníková vína, nebo lépe řečeno multi-ročníková vína, která vznikla scelením vín z více ročníků
  • Champagne millésimé je možno vyrobit pouze v těch nejlepších ročnících a vína musí zrát v láhvi minimálně 3 roky. Je to zpravidla velké víno, které má potenciál ke stárnutí.  
  • Cuvée Spéciale, Cuvée de Prestige se zpravidla vyrábí z těch nejlepších základních vín a většinou se prezentuje ve speciální,  rafinovaně designované láhvi. Bývá určeno k archivaci a je to víno velkých okamžiků.
  • Champagne Grand Cru nebo Premier Cru - existuje pouze 17 vesnic, které si mohou na své etikety přidat prémiovou známku nejlepších vinic v Champagni “Grand Cru” a pouze 44 vesnic pro “Premier Cru”
  • Champagne Récemment Dégorgé (RD) - jedná se o víno, které zrálo velmi dlouhou dobu na latích před degoržováním.

Šampaňské podle dozáží cukru v expedičním likéru:

  • Champagne Brut Nature nebo Dosage Zéro nebo také Non Dosé - jedná se o šampaňské, do kterého nebyl po degoržování přidán dozážní likér s obsahem cukru. Obsahuje maximální 3 g/l cukru. Víno je velmi suché, přímé a svěží.
  • Champagne Extra Brut - je suché šampaňské, avšak mírně zakulacené dozáží až 6 g/l cukru
  • Champagne Brut  - nejvíce oblíbené šampaňské s dozáží do 15 g/l cukru.
  • Champagne Extra Dry je něžné a jemné víno, které obsahuje 12-20 g/l cukru, avšak které si zachovává mimořádnou svěžest. 
  • Champagne Sec a Champagne Demi Sec - název může mýlit, přípona Sec v těchto případech znamená 17-40 g/l cukru, což z vína činí ideálního společníka desertů.
  • Champagne Doux se objevuje velmi vzácně a obsahuje více než 55 g/l cukru.