Alsaský BIO Crémant & Souprava "Mademoiselle Louise"

Oblíbený Crémant z Alsaska z biologických vinic pana Anstotze nedaleko Strasbourgu, který je směsí odrůd Pinot Blanc, Riesling a Pinot Gris. Strukturované a svěží šumivé víno s delikátní vůní sedmikrásek, žlutého melounu a bezového květu a harmonickou chutí grapefruitů, medu a žlutých jablek. Nabízíme v dárkovém balení společně s autorskou soupravou šperků "Mademoiselle Louise" - náušnicemi z nerezové oceli a pravého černého hematitu a se srdíčkem z nerezové oceli. Něžný, originální dárek pro něžná pohlaví.

SADA OBSAHUJE:

2x Náušnice z nerezové oceli s kameny s černého hematitu, délka 4,7 cm vč. háčku
1x Řetízek z chirurgické oceli s přívěskem ve tvaru srdíčka z nerezové oceli, délka 50 cm
1x Dárková krabička v přírodním stylu

NÁŠ DÁREK PRO VÁS: 

Dárkovou kazetu Vám za symbolickou 1 Kč zabalíme do dekorativního celofánu s atlasovou stuhou! Stačí si vybrat dekor a barvu podle vlastního přání!
Položka byla vyprodána…
Momentálně nedostupné
1 299 Kč / ks
Kategorie: DÁRKOVÉ KAZETY VÍN A ŠPERKŮ PRO DÁMY
JAKO DÁREK: Šperky a květiny
BARVA & DRUH: Šumivé
? OBSAH CUKRU: Suché
? VINIFIKACE: Inertní technologie
? TYP BALENÍ: Dárkové víno
Apelace: AOC Crémant d'Alsace
Odrůda: 70% Pinot Blanc, 20% Riesling, 10% Pinot Gris
Ročník:: směs ročníků
Položka byla vyprodána…
 
Velmi oblíbené šumivé víno z Alsaska, proslulý Crémant d'Alsace z vinařství Domaine Anstotz et Fils, které již léta hospodaří s certifikátem biologického zemědělství. Toto příjemně osvěžující jemně perlivé víno bylo vyrobeno scelením 70% Pinotu Blanc, který dává vínu strukturované tělo a jemnou vůni sedmikrásek, žlutého melounu a bezového květu, 20% Rieslingu, který se stará o jeho plnost a svěží citrusovou chuť a 10% Pinotu Gris, který vínu dodává jeho sladkou vůni medu a mandlových koláčů. Hodí se dobře jako aperitiv, k zeleninovým salátům, pokrmům z ryb nebo k ovocným dezertům.  

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Vinice v Alsasku patří rozlohou k nejmenším ve Francii a přesto svou originalitou, pěstovanými odrůdami, specifickým terroirem a typičností vín patří mezi nejslavnější vína na světě - vždyť alsaský minerální až petrolejový Riesling nebo exotický Gewurztraminer inspiruje vinaře z celého světa.  Po staletí se o území Alsaska vedly války s Německem - německá kultura je v regionu všudypřítomná, víno nevyjímaje. Jejich styl je pomyslnou spojnici mezi složitým systémem francouzských apelací a německým řádem pro třídění vín. 
 
Vinice Alsaska v samém severovýchodním cípu Francie se táhnou úzkým údolím v délce 170 km ze severu na jih. Jejich odlišnost spočívá ve výběru odrůd, ve způsobu zpracování a také ve specifickém systému apelace -  který jako jediný ve Francii na etiketách jasně označuje odrůdy, ze kterých byla vína vyrobena. Najdeme zde pouze 3 apelace - pro odrůdová vína, Grand Crus a poslední pro slavný Crémant.


Z historie alsaského vinařství

Vinice byly osázeny již římskými legiemi, avšak největší prosperitu zažil region ve středověku, kdy se objevují první obchodníci s vínem. Toto období slávy však trvalo pouze do 17.století - poté až do poloviny 20.století byla oblast decimována válkami, škůdcem zvaným Phyloxera nebo hospodářskou krizí. Od roku 1970 se Alsasko angažuje v bio a biodynamickém vinařství, která dnes reprezentují 14% celkových ploch vinic - patří tak k oblasti s největším podílem bio vinic ve Francii. 
V Alsasku, chráněném masivem Vosges, dominuje suché kontinentální podnebí s teplými jary, suchými a prosluněnými léty, dlouhým mírným podzimem a studenými zimami, které jsou velmi příznivé pro pěstování révy. Půda na vinicích je velmi různorodá - vulkanická, granitická, břidlicová, jílová, jílovo-slínová.....Tato velká diverzita přispívá k obrovské variabilitě alsaských vín, byť vyrobených se stejné odrůdy.  

Typické alsaské odrůdy:
  • Riesling - toto je opravdový král vinic v Alsasku. Živý, svěží, s charakteristickou vůní citrónu, hlohu a citrusových plodů, podpořený atraktivní mineralitou, která se časem vyvíjí do známých petrolejových tónů.
  • Gewurztraminer - jeho název znamená "kořeněný tramín". Dává plná expresivní vína s bohatým aroma, kde dominují růže, liči, smíchané s vůní bílých květů, exotického ovoce a koření.
  • Alsasko - přírodní víno - Domaine AnstotzPinot Gris dává kulatá vína, dobře strukturovaná, plná a komplexní s vůní zralého ovoce a koření
  • Muškát - v Alsasku najdeme 2 variety této odrůdy, které se hojně využívají ke scelování - Muscat d'Alsace (také jej najdeme pod názvem Muscat à Petits Grains) a dále Muscat Ottonel. Dávají suchá vína s intenzivní chutí a vůní čerstvých hroznů.
  • Sylvánské - velmi příjemné, svěží, lehké a ovocné víno s vůní akácie a minerálními tóny
  • Pinot Blanc dává jemná a kulatá vína, svěží a lehká s paletou vůní květin a ovoce
  • Pinot Noir je jedinou modrou odrůdou Alsaska. Je vinifikován jako rosé nebo červené víno, často ve velkých dubových sudech, zvaných "foudres", kde dává vína trochu méně výrazná než jejich burgundští sousedé, avšak s typickou třešňovou vůní a chutí.
  • Klevener de Heiligenstein - jedná se o odrůdu Savagnin Rosé a jeho pěstování je limitováno na 5 vesnic na severu Alsaska. Dává originální, dobře strukturovaná vína s vůní exotického ovoce a koření

Další alsaské speciality na etiketách místních vín:

  • Gentil a Edelzwicker - vína, která mají na etiketě některý z těchto názvů byla vyrobena scelováním z více odrůd. Jedná se o každodenní jednoduchá vína.
  • Vendanges Tardives a Sélection de Grains Nobles - nejedná se o apelace, nýbrž o způsob zpracování vín. Tento přívlastek je spojen pouze s likérovými víny, vyrobenými z odrůd Riesling, Gewurztraminer, Muscat a Pinot Gris a reprezentuje bohatá, aromatická sladká vína, která je možno archivovat i 50 let.
  • Ledové víno - někteří vinaři nechávají hrozny na vinicích až do prosince nebo ledna a sklízejí je při teplotách -7o až -10o C.