Duo přírodních vín pro znalce
Kategorie: | DŘEVĚNÉ DÁRKOVÉ KAZETY S PŘÍRODNÍMI A BIODYNAMICKÝMI VÍNY |
---|---|
? Typ balení: | Dárkové víno |
? Barva & druh: | Červené, Šumivé |
? Obsah cukru: | Suché |
? Vinifikace: | Inertní technologie |
Apelace: | mimo apelaci |
Odrůda: | směs odrůd |
Ročník: | směs ročníků |
Domaine Anstotz - Gewurztraminer Pétillant Naturel
Malý experiment z vinařství Domaine Anstotz et Fils, které již léta hospodaří s certifikátem biologického zemědělství. Víno bylo vyrobeno z odrůdy Gewurztraminer a bylo nalahvováno před dokončeními fermentace tak, aby v něm zůstalo přírodní perlení. Je velmi aromatické a přitom osvěžující - skvělý společník pro sváteční momenty. Ve vůni je intenzivní, s tóny čerstvého chleba, croissantů, meruňkových koláčů a liči. Chuť je bohatá, plná velmi jemného perlení s chutí mandlí, meruněk a růží. Dochuť je velmi dlouhá s tóny meruněk a červeného grepu. Hodí se k dezertům z kynutého těsta, ovocným koláčům nebo ke zmrzlině. Dokonale ladí také se šneky z listového těsta, se sýrem a bylinkami.
Château de Chelivette - Bordeaux Supérieur Jubilate
Jubilate JB 01 je unikátní červené víno z biodynamického vinařství Château de Chelivette v samém srdci Bordeaux. Víno bylo vyrobeno z hroznů dvou bordeauxských odrůd - Cabernetu Sauvignon a Merlotu a zrálo 12 měsíců ve velké hliněné amfoře, kde do vína pomalu proniká vzduch z jejich pórů. Výsledkem je charakterní harmonické víno s výraznými ovocnými složkami - ve vůni převládají zralé maliny, třešně, granátové jablko a sušené švestky, v chuti je kulaté, vyzrálé s tóny ostružin, černých třešní, tabáku a hřebíčku. Dochuť je dlouhá, ovocná, malinová. Vína bylo vyrobeno pouze 1000 lahví, proto je nejlépe si jej vychutnat samotné, maximálně s lehkými pokrmy z krůtího nebo vepřového masa. Skvěle také doplní šneky z listového těsta s bylinkami.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Z historie alsaského vinařství
Vinice byly osázeny již římskými legiemi, avšak největší prosperitu zažil region ve středověku, kdy se objevují první obchodníci s vínem. Toto období slávy však trvalo pouze do 17.století - poté až do poloviny 20.století byla oblast decimována válkami, škůdcem zvaným Phyloxera nebo hospodářskou krizí. Od roku 1970 se Alsasko angažuje v bio a biodynamickém vinařství, která dnes reprezentují 14% celkových ploch vinic - patří tak k oblasti s největším podílem bio vinic ve Francii.
V Alsasku, chráněném masivem Vosges, dominuje suché kontinentální podnebí s teplými jary, suchými a prosluněnými léty, dlouhým mírným podzimem a studenými zimami, které jsou velmi příznivé pro pěstování révy. Půda na vinicích je velmi různorodá - vulkanická, granitická, břidlicová, jílová, jílovo-slínová.....Tato velká diverzita přispívá k obrovské variabilitě alsaských vín, byť vyrobených se stejné odrůdy.
- Riesling - toto je opravdový král vinic v Alsasku. Živý, svěží, s charakteristickou vůní citrónu, hlohu a citrusových plodů, podpořený atraktivní mineralitou, která se časem vyvíjí do známých petrolejových tónů.
- Gewurztraminer - jeho název znamená "kořeněný tramín". Dává plná expresivní vína s bohatým aroma, kde dominují růže, liči, smíchané s vůní bílých květů, exotického ovoce a koření.
Pinot Gris dává kulatá vína, dobře strukturovaná, plná a komplexní s vůní zralého ovoce a koření
- Muškát - v Alsasku najdeme 2 variety této odrůdy, které se hojně využívají ke scelování - Muscat d'Alsace (také jej najdeme pod názvem Muscat à Petits Grains) a dále Muscat Ottonel. Dávají suchá vína s intenzivní chutí a vůní čerstvých hroznů.
- Sylvánské - velmi příjemné, svěží, lehké a ovocné víno s vůní akácie a minerálními tóny
- Pinot Blanc dává jemná a kulatá vína, svěží a lehká s paletou vůní květin a ovoce
- Pinot Noir je jedinou modrou odrůdou Alsaska. Je vinifikován jako rosé nebo červené víno, často ve velkých dubových sudech, zvaných "foudres", kde dává vína trochu méně výrazná než jejich burgundští sousedé, avšak s typickou třešňovou vůní a chutí.
- Klevener de Heiligenstein - jedná se o odrůdu Savagnin Rosé a jeho pěstování je limitováno na 5 vesnic na severu Alsaska. Dává originální, dobře strukturovaná vína s vůní exotického ovoce a koření
Další alsaské speciality na etiketách místních vín:
- Gentil a Edelzwicker - vína, která mají na etiketě některý z těchto názvů byla vyrobena scelováním z více odrůd. Jedná se o každodenní jednoduchá vína.
- Vendanges Tardives a Sélection de Grains Nobles - nejedná se o apelace, nýbrž o způsob zpracování vín. Tento přívlastek je spojen pouze s likérovými víny, vyrobenými z odrůd Riesling, Gewurztraminer, Muscat a Pinot Gris a reprezentuje bohatá, aromatická sladká vína, která je možno archivovat i 50 let.
- Ledové víno - někteří vinaři nechávají hrozny na vinicích až do prosince nebo ledna a sklízejí je při teplotách -7o až -10o C.