Trio červených vín z Alsaska - I ❤︎ Pinot Noir
Kategorie: | DŘEVĚNÉ DÁRKOVÉ KAZETY S ČERVENÝMI VÍNY |
---|---|
? Typ balení: | Dárkové víno |
? Druh dárku: | Dřevěné kazety s víny |
? Barva & druh: | Červené |
? Obsah cukru: | Suché |
? Vinifikace: | Barrique (225 l), Inertní technologie |
APELACE: | AOC Alsace |
ODRŮDA: | 100% Pinot Noir |
Domaine Moellinger - Pinot Noir
Lehký alsaský Pinot Noir potěší zejména vášnivé objevovatele. Víno bylo vyrobeno z ručně sbíraných hroznů a zrálo po dobu několika měsíců v alsaském dubovém sudu, zvaném "foudre". Lehké ovocné víno má rubínovou barvu, příjemnou vůní třešní a červeného rybízu, doprovázenou jemnými tříslovinkami a delikátním ovocným závěrem. Skvělý společník ke grilovaným pokrmům, rafinovaným zeleninovým specialitám nebo k drůbežímu masu.Výborně ladí třeba s tradiční francouzskou cibulačkou.
Domaine Anstotz - Pinot Noir BIO
Energický alsaský Pinot Noir z BIO vinařství Domaine Anstotz et Fils nedaleko Strassbourgu. Několik měsíců zrál v alsaském dubovém sudu, zvaném "foudre", kde získal na kulatosti a delikátní kořenité příchuti. Lehké ovocné víno rubínové barvy s vůní červeného a černého rybízu, malin, červených třešní, fenyklu a jalovce. V chuti je svěží, s příjemně hladkými hedvábnými tříslovinkami, přímo vybízí k dalšími doušku. Dochuť je středně dlouhá, plná lesního ovoce. Skvělý společník ke grilovaným pokrmům, rafinovaným zeleninovým specialitám nebo k drůbežímu masu.Výborně ladí třeba s tradiční francouzskou cibulačkou.
Domaine Paul Fahrer - Pinot Noir Barrique
Barikový Pinot Noir z vinařství Domaine Paul Fahrer nedaleko ikonického hradu v Haut-Koenigsbourgu. Víno zrálo několik měsíců v barikových sudech, kde získal na kulatosti a delikátní kořenité příchuti. Ve vůni převládají zralé červené plody třešní a ostružin, doprovázené kouřovými tóny toastu a pepře. V chuti je intenzivní, strukturované, s tóny hřebíčku, kouře, uzeného masa, jílu a mokrého listí. Dochuť je středně dlouhá s kouřovým závěrem. Skvělý společník ke grilovaným pokrmům, rafinovaným zeleninovým specialitám nebo k hovězím specialitám. Výborně ladí také s tradiční francouzskou cibulačkou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Z historie alsaského vinařství
Vinice byly osázeny již římskými legiemi, avšak největší prosperitu zažil region ve středověku, kdy se objevují první obchodníci s vínem. Toto období slávy však trvalo pouze do 17.století - poté až do poloviny 20.století byla oblast decimována válkami, škůdcem zvaným Phyloxera nebo hospodářskou krizí. Od roku 1970 se Alsasko angažuje v bio a biodynamickém vinařství, která dnes reprezentují 14% celkových ploch vinic - patří tak k oblasti s největším podílem bio vinic ve Francii.
V Alsasku, chráněném masivem Vosges, dominuje suché kontinentální podnebí s teplými jary, suchými a prosluněnými léty, dlouhým mírným podzimem a studenými zimami, které jsou velmi příznivé pro pěstování révy. Půda na vinicích je velmi různorodá - vulkanická, granitická, břidlicová, jílová, jílovo-slínová.....Tato velká diverzita přispívá k obrovské variabilitě alsaských vín, byť vyrobených se stejné odrůdy.
- Riesling - toto je opravdový král vinic v Alsasku. Živý, svěží, s charakteristickou vůní citrónu, hlohu a citrusových plodů, podpořený atraktivní mineralitou, která se časem vyvíjí do známých petrolejových tónů.
- Gewurztraminer - jeho název znamená "kořeněný tramín". Dává plná expresivní vína s bohatým aroma, kde dominují růže, liči, smíchané s vůní bílých květů, exotického ovoce a koření.
Pinot Gris dává kulatá vína, dobře strukturovaná, plná a komplexní s vůní zralého ovoce a koření
- Muškát - v Alsasku najdeme 2 variety této odrůdy, které se hojně využívají ke scelování - Muscat d'Alsace (také jej najdeme pod názvem Muscat à Petits Grains) a dále Muscat Ottonel. Dávají suchá vína s intenzivní chutí a vůní čerstvých hroznů.
- Sylvánské - velmi příjemné, svěží, lehké a ovocné víno s vůní akácie a minerálními tóny
- Pinot Blanc dává jemná a kulatá vína, svěží a lehká s paletou vůní květin a ovoce
- Pinot Noir je jedinou modrou odrůdou Alsaska. Je vinifikován jako rosé nebo červené víno, často ve velkých dubových sudech, zvaných "foudres", kde dává vína trochu méně výrazná než jejich burgundští sousedé, avšak s typickou třešňovou vůní a chutí.
- Klevener de Heiligenstein - jedná se o odrůdu Savagnin Rosé a jeho pěstování je limitováno na 5 vesnic na severu Alsaska. Dává originální, dobře strukturovaná vína s vůní exotického ovoce a koření
Další alsaské speciality na etiketách místních vín:
- Gentil a Edelzwicker - vína, která mají na etiketě některý z těchto názvů byla vyrobena scelováním z více odrůd. Jedná se o každodenní jednoduchá vína.
- Vendanges Tardives a Sélection de Grains Nobles - nejedná se o apelace, nýbrž o způsob zpracování vín. Tento přívlastek je spojen pouze s likérovými víny, vyrobenými z odrůd Riesling, Gewurztraminer, Muscat a Pinot Gris a reprezentuje bohatá, aromatická sladká vína, která je možno archivovat i 50 let.
- Ledové víno - někteří vinaři nechávají hrozny na vinicích až do prosince nebo ledna a sklízejí je při teplotách -7o až -10o C.