Domaine Striffling - Morgon 2016
Na vinicích vinařství Domaine Striffling v samém srdci Beaujolais se pěstuje vinná réva již od 17.století a s respektem k přírodě jsou již několik let aplikovány zásady biodynamického zemědělství. Nechte se svést sametově temnou třešňovou barvou tohoto Gamay a delikátní vůní čerstvého ovoce a koření. V chuti najdeme zralé třešně a červený rybíz - ideálně podpoří chuť tvrdých sýrů, grilovaného masa nebo zvěřiny.
Kategorie: | VÍNA Z BEAUJOLAIS |
---|---|
? BARVA & DRUH: | Červené |
? OBSAH CUKRU: | Suché |
? VINIFIKACE: | Barrique (225 l) |
? TYP BALENÍ: | Láhev |
Apelace: | AOC Morgon |
Odrůda: | 100% Gamay |
Ročník: | 2016 |
Položka byla vyprodána… |
BARVA: Barva zralých třešní
AROMA: Jemné aroma čerstvého ovoce, ležérní aroma koření
CHUŤ: Chuť čerstvého hroznu a čerstvého ovoce, mírná chuť koření, kulaté tříslovin
ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ: Pěstováno dle zásad integrovaného zemědělství, ruční sklizeň, částečné odzrnění hroznů, fermentace a zrání v betonových nádobách s epoxidovým povrchem, malolaktické kvašení, klasická vinifikace, lehká filtrace, tradiční korková zátka
DOPORUČENÉ POKRMY: Grilovaný entrecôte, zvěřina, tvrdé sýry
TEPLOTA SERVÍROVÁNÍ: 14°C-16°C
DOPORUČENÁ SPOTŘEBA: 2016-2022
OBSAH ALKOHOLU: 12,5%
OBJEM LÁHVE: 0,75 l
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přestože je v Beujolais neboli "v Božolé" povoleno vyrábět bílá nebo růžová vína, s obrovskou převahou dominují červená vína z odrůdy Gamay. Jejich styl je různý - od lehkého, ovocného Beaujolais Nouveau s příchutí ovocných žvýkaček až po plná a komplexní vína, školená v barikových sudech. Nejlepší vína pocházejí ze severní části oblasti, z tzv. "Cru Beaujolais" - koncentrovaná, plná zralého ovoce a koření.
Region Beaujolais se táhne od malebné pahorkatiny v jižní části Burgundska až k údolím a nížinám poblíž Lyonu. Na severu najdeme žulové podloží s pískovými jíly, půda je velmi dobře drenážovaná a žulové podloží vyzařuje teplo, potřebné k dozrávání hroznů - tady Gamay nachází svůj nejlepší výraz, směrem na jih se půda mění ve studený jíl, hrozny dozrávají hůře a vína jsou méně koncentrovaná.
Typické odrůdy Beaujolais
Gamay je odrůda, která měla v minulosti velmi špatnou reputaci, zejména díky své vysoké produktivitě, která sváděla k výrobě řídkých, málo kvalitních vín. Avšak pokud jsou výnosy kontrolovány, dává charakterní, ovocná vína, která mohou směle soupeřit se svými severními sousedy. V Beaujolais se z ní vyrábí většinou lehké každodenní víno, které je skvělým doprovodem k jednoduchým pokrmů, svačinám, uzeninám - hodí se takřka ke všemu. Jeho typickou vlastnost Francouzi nazývají "gouleyant" tj. že víno samo zlehka klouže do krku. V severní části v oblasti Cru Beaujolais najdeme komplexnější vína, často školená v dubových sudech.
Pinot Noir najdeme v Beaujolais ve velmi malém množství, spíše v severní části oblasti
Chardonay se Beaujolais pěstuje velmi málo, spíše v severní části, sousedící s Burgundskem a bývá velmi dobré kvality
10 Cru Beaujolais
Pouze 10 vesnic na severu Beaujolais může na své etikety přidat název vesnice, ze které víno pochází, tyto vesnice se nazývají "Cru Beaujolais":
- Moulin-à-Vent a Morgon - zde se vyrábí strukturovaná, plná vína s velkou koncentrací ovocných složek a vyšší úrovní tříslovin, které umožňují delší zrání těchto vín v dřevěných sudech
- Brouilly, Fleurie, Chiroubles - zde najdeme lehčí hravá vína s ovocným, často až květinovým aroma fialek
- Chénas, Côte de Brouilly, Juliénas, Régnié - v těchto Cru jsou vína plnější, ovocitá, často s příchutí skořice nebo hřebíčku