Domaine Striffling - Morgon 2016

Na vinicích vinařství Domaine Striffling v samém srdci Beaujolais se pěstuje vinná réva již od 17.století a s respektem k přírodě jsou již několik let aplikovány zásady biodynamického zemědělství. Nechte se svést sametově temnou třešňovou barvou tohoto Gamay delikátní vůní čerstvého ovoce a koření. V chuti najdeme zralé třešně a červený rybíz - ideálně podpoří chuť tvrdých sýrů, grilovaného masa nebo zvěřiny.

Skladem - doručení do 2 dnů
329 Kč / ks
Kategorie: VÍNA Z BEAUJOLAIS
BARVA & DRUH: Červené
? OBSAH CUKRU: Suché
? VINIFIKACE: Barrique (225 až 228 l)
? TYP BALENÍ: Láhev
Apelace: AOC Morgon
Odrůda: 100% Gamay
Ročník: 2016

BARVA:  Barva zralých třešní

AROMA:  Jemné aroma čerstvého ovoce, ležérní aroma koření

CHUŤ:  Chuť čerstvého hroznu a čerstvého ovoce, mírná chuť koření, kulaté tříslovin

ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ:  Pěstováno dle zásad integrovaného zemědělství, ruční sklizeň, částečné odzrnění hroznů, fermentace a zrání v betonových nádobách s epoxidovým povrchem, malolaktické kvašení, klasická vinifikace, lehká filtrace, tradiční korková zátka

DOPORUČENÉ POKRMY:  Grilovaný entrecôte, zvěřina, tvrdé sýry

TEPLOTA SERVÍROVÁNÍ:  14°C-16°C

DOPORUČENÁ SPOTŘEBA:  2016-2022

OBSAH ALKOHOLU:  12,5%

OBJEM LÁHVE:  0,75 l 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Beaujolais - statistikaPřestože je v Beujolais neboli "v Božolé" povoleno vyrábět bílá nebo růžová vína, s obrovskou převahou dominují červená vína z odrůdy Gamay. Jejich styl je různý - od lehkého, ovocného Beaujolais Nouveau s příchutí ovocných žvýkaček až po plná a komplexní vína, školená v barikových sudech. Nejlepší vína pocházejí ze  severní části oblasti, z tzv. "Cru Beaujolais" - koncentrovaná, plná zralého ovoce a koření.

 

Beaujolais - vinice v zimě

Region Beaujolais se táhne od malebné pahorkatiny v jižní části Burgundska až k údolím a nížinám poblíž Lyonu. Na severu najdeme žulové podloží s pískovými jíly, půda je velmi dobře drenážovaná a žulové podloží vyzařuje teplo, potřebné k dozrávání hroznů - tady Gamay nachází svůj nejlepší výraz, směrem na jih se půda mění ve studený jíl, hrozny dozrávají hůře a vína jsou méně koncentrovaná. 

Typické odrůdy Beaujolais

Gamay je odrůda, která měla v minulosti velmi špatnou reputaci, zejména díky své vysoké produktivitě, která sváděla k výrobě řídkých, málo kvalitních vín. Avšak pokud jsou výnosy kontrolovány, dává charakterní, ovocná vína, která mohou směle soupeřit se svými severními sousedy. V Beaujolais se z ní vyrábí většinou lehké každodenní víno, které je skvělým doprovodem k jednoduchým pokrmů, svačinám, uzeninám - hodí se takřka ke všemu. Jeho typickou vlastnost Francouzi nazývají "gouleyant" tj. že víno samo zlehka klouže do krku. V severní části v oblasti Cru Beaujolais najdeme komplexnější vína, často školená v dubových sudech. 

Pinot Noir najdeme v Beaujolais ve velmi malém množství, spíše v severní části oblasti

Chardonay se Beaujolais pěstuje velmi málo, spíše v severní části, sousedící s Burgundskem a bývá velmi dobré kvality

 

10 Cru Beaujolais

Beaujolais - Moulin a VentPouze 10 vesnic na severu Beaujolais může na své etikety přidat název vesnice, ze které víno pochází, tyto vesnice se nazývají "Cru Beaujolais":

  • Moulin-à-Vent a Morgon - zde se vyrábí strukturovaná, plná vína s velkou koncentrací ovocných složek a vyšší úrovní tříslovin, které umožňují delší zrání těchto vín v dřevěných sudech
  • Brouilly, Fleurie, Chiroubles - zde najdeme lehčí hravá vína s ovocným, často až květinovým aroma fialek
  • Chénas, Côte de Brouilly, Juliénas, Régnié - v těchto Cru jsou vína plnější, ovocitá, často s příchutí skořice nebo hřebíčku