Domaine de la Tour - Bourgogne, Côte Chalonnaise

Tradiční burgundský Pinot Noir ze střední části Burgundska Côte Chalonnaise s výraznými jahodovými tóny. Distingovaná vůně jahod, ostružin, rybízové marmelády, černého rybízu a sušených borůvek dokonale ladí s ovocnou šťavnatou chutí višní, ostružin, jahodového kompotu, vlašských ořechů a černého rybízu. Vyšší kyselince přizvukují kulaté, hebké tříslovinky.
 
Profil vína: 
Sladkost  
Ovocnost  
Kyselinka  
Svěžest  
Tříslovinky  
Tělo  
Alkohol  
Perlení  
Intenzita  
Komplexita  
Dochuť  
Harmonie  
Archivace     8 let
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Důvody proč koupit:
  ✓ šťavnatá chuť jahod
  ✓ poctivý tradiční Pinot Noir
  ✓ výborná cena                                                                                                                     
 

    Domaine de la Tour

     Mapa Burgundska

      Chytrý nákup se slevou

      Potřebuji víno jako dárek

      Nejlepší recept

      Zeptejte se nás

 

Můžeme doručit do:
14.6.2023
Možnosti doručení
Expedice do 24 h
379 Kč / ks
Kategorie: VÍNA Z BURGUNDSKA
? Typ balení: Láhev
? Barva & druh: Červené
? Obsah cukru: Suché
? Vinifikace: Inertní technologie
Apelace: AOC Bourgogne
Odrůda: 100% Pinot Noir
Ročník: 2015

Sympatický jahodový Pinot Noir z vinařství Domaine de la Tour v Côte Chalonnaise je poctivé tradiční burgundské rubínové barvy s výrazně jahodovou a ovocnou chutí. Distingovaná vůně jahod, ostružin, rybízové marmelády, černého rybízu a sušených borůvek dokonale ladí s ovocnou šťavnatou chutí višní, ostružin, jahodového kompotu, vlašských ořechů a černého rybízu. Vyšší kyselince přizvukují kulaté, hebké tříslovinky a středně dlouhý, ovocný závěr. Skvělé základní burgundské víno pro každou příležitost - výborně se hodí k pokrmům z drůbežího nebo vepřového masa, těstovinovým salátům, tepelně upravené zelenině, hovězímu ragů nebo sýrům s bílou plísní. Výborně ladí s tradičním hovězím po burgundsku.

Vinifikace: Ruční a mechanizovaná sklizeň, částečné odzrnění, fermentace a zrání v kónických sudech, zrání na kvasinkách, velmi jemná filtrace
Teplota podávání:   Mírně vychlazeno 15-16°C, doporučujeme nechat vydýchat 1-2 hodiny před degustací, při nižších teplotách je uzavřený
Rating Vivino: 3,5 ★★★★
Obsah alkoholu: 13%
Objem láhve: 0,75 l
 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
0x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:

Burgundsko - statistikaBurgundsko je symbolem těch největších a nejslavnější vín, nejen Francie -  a to jak bílých, tak i červených. Součástí jeho šarmantní image je bezesporu komplexita a různorodost burgundských vín, přestože zde vládnou pouze dvě odrůdy - Chardonnay a Pinot Noir, stejně jako mýtický hierarchický systém apelace, založený na kvalitě polohy vinice, tzv. "terroiru". Běžnému spotřebiteli se tato pravidla mohou zdát matoucí, avšak nálepka "Grand nebo Premier Cru" na etiketě vystřeluje cenovky vín do astronomických hodnot.

 
vinice-burgundsko-malé
Z historie vinařství v Burgundsku

Burgundsko spojuje od nepaměti sever a jih Francie, což po dlouhá staletí přispívalo k rozvoji obchodu s vínem. Nálezy svědčí o pěstování révy již 200 let před n.l., avšak největší rozvoj vinařství spojujeme s rozšiřováním křesťanství a zakládáním klášterů, pro které prodej vín znamenal hlavní zdroj financování. Mniši velmi trpělivě vyhledávali ty nejlepší polohy pro pěstování révy (tzv. “climats”), aby je mohli prodávat co nejdráž. Říká se, že dokonce ochutnávali zeminu, aby správně vyhodnotili její potenciál. Kolem svých pečlivě vybraných parcel stavěli ochranné kamenné zídky, a tím vytvořili známé “clos bourguignons” neboli viničné tratě. Velký zvrat znamenala pro burgundské vinařství francouzská revoluce - znárodněním v roce 1791 přechází církevní a šlechtický majetek na místní obchodníky a zemědělce. V roce 1861 vešla v platnost hierarchická klasifikace vín, vyzdvihující ty nejlepší polohy “Grand a Premier cru”.

Geografická poloha

  • Chablis se nachází na samé severní hranici pěstovatelnosti révy a není zde jednoduché vyrobit kvalitní víno. Největším nepřítelem jsou jarní mrazíky - na jaře  musí vinaři vinice “vytápět” naftovými hořáky.  Najdeme zde jedinou odrůdu - Chardonnay, kterému se na zdejších jilovito-vápenitých půdách daří velmi dobře.

Clos Vougot v zimě

  • Côte d’Or se rozprostírá mezi Dijonem a Santenay, z oblasti pocházejí ta nejdražší vína. Najdeme zde nejprosnulejší vesnice  Pommard, Meursault, Vosne-Romanée a další. Od roku 2015 jsou vinice Côte d’Or zapsány na seznam světového dědictví Unesco. Vinice jsou orientovány na východ, ty nejlepší najdeme v nadmořských výškách od 100 do 400 m
  • Côte chalonnaise navazuje na Côte d’Or a táhne se dále na jih. Má podobné podloží jako jeho severní soused s několika dobře exponovanými polohami, převažuje spíše mírně kopcovitý terén. Nabízí vína velmi blízká těm v Côte d'Or, avšak s výrazně příznivějšími cenovkami.  Najdeme zde apelace Mercurey, Givry nebo Montagny.
  • Oblast Mâconnais pokračuje dále na jih, také zde najdeme vápencové půdy, které se výborně hodí pro pěstování Chardonnay. K nejprestižnějším apelacím patří Puilly-Fuissé nebo Saint Véran
  • Nesmíme zapomínat, že do vinařské oblasti Burgundsko patří podle zákona také Beaujolais - nejrozsáhlejší část burgundských vinic táhnoucí se dále na jih až k Lyonu. Se Burgundskem má velmi málo společného, proto se velmi často posuzuje jako samostatná oblast - vápencové půdy zde přecházejí v žulu a dominuje zde odrůda Gamay. Beaujolais je známé pro svá jednoduchá každodenní vína, která odpradávna doprovázela venkovany při jejich práci. Najdeme zde také vína vysoké kvality, zejména v 10 polohách Cru Beaujolais, do kterých patří např. Morgon, Regnié nebo Julienas. Pro více informací o oblasti Beaujolais klikněte zde

 

 

Tradiční burgundské odrůdy

  • Pinot Noir je odrůda, která se obtížně pěstuje a ještě obtížněji vinifikuje. V Burgundsku je na své severní hranici pěstovatelnosti - a právě proto zde dává ty nejlepší výsledky, zejména v severní části Côre d’Or.
  • Chardonay je odrůda pevně spjatá s Burgundskem, velmi dobře se jí daří na zdejších vápenitých půdách. Vyrobená vína se velmi výrazně odlišují v závislosti na způsobu pěstování, výroby nebo “terroiru”
  • Aligoté dává jednoduchá živá bílá vína, méně komplexní, vhodná pro každodenní žízeň.
  • Sauvignon Blanc se pěstuje ve velmi malém množství v severní apelaci Saint-Bris  style="float: right; margin: 1px 1px 1px 15px;" 
  • Do burgundských odrůd patří také Gamay, pěstované v Beaujolais, o kterém se dozvíte více v našem průvodci regionem Beaujolais

Burgundsko - typické charakteristiky bílých vín (1)

Burgundsko - typické charakteristiky bílých vín (2)

Burgundsko - typické charakteristiky červených vín