Domaine Poulet et Fils - Clairette de Die, Rosé

Clairette de Die je šumivá specialita, vyráběná prastarou metodou, zvanou "Méthode dioise ancéstrale", díky které vznikají unikátní, výrazně aromatická šumivá vína s nízkým obsahem alkoholu a zbytkovým cukrem. Toto medailemi ověnčené víno je toho důkazem - ve vůni najdeme intenzivní tóny exotického ovoce, červených růží, ibišku, červených grapefruitů a melounu, chuť je lahodně sladká s příjemným perlením, citrusovými a exotickými tóny.
 
Profil vína:
Sladkost  
Ovocnost  
Kyselinka  
Svěžest  
Tříslovinky  
Tělo  
Alkohol  
Perlení  
Intenzita  
Komplexita  
Dochuť  
Harmonie  
Archivace     2 roky
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Důvody proč koupit:
  ✓ zajímavá odrůda - Clairette
  ✓ unikátní výrobní metoda
  ✓ lahodné víno s ovocnou chutí
 

    Domaine Poulet et Fils

     Mapa údolí Rhôny

      Chytrý nákup se slevou

      Potřebuji víno jako dárek

      Nejlepší recept

      Zeptejte se nás

 

Možnosti doručení
Položka byla vyprodána…
Na dotaz
389 Kč / ks
Kategorie: VÍNA Z ÚDOLÍ RHÔNY
? Typ balení: Láhev
? Barva & druh: Šumivé
? Obsah cukru: Polosuché
? Vinifikace: Inertní technologie
Apelace: AOC Clairette de Die
Odrůda: 10% Clairette, 5% Gamay, 85% Muscat à Petits Grains
Ročník: směs ročníků
Položka byla vyprodána…

Clairette de Die je šumivá specialita z výše položených vinic, obklopujících řeku Drôme v severovýchodní části údolí řeky Rhôny, která se již po staletí vyrábí stále stejnou metodou, zvanou "Méthode dioise ancéstrale". Vznikají tak unikátní, výrazně aromatická a ovocitá šumivá vína s nízkým obsahem alkoholu a lahodným zbytkovým cukrem - toto medailemi ověnčené víno s podtitulem "Divine Rosée" je toho důkazem. Ve vůni najdeme intenzivní tóny exotického ovoce, červených růží, ibišku, červených grapefruitů a melounu, chuť je lahodně sladká s příjemným perlením, citrusovými a exotickými tóny. Závěr je delší s ovocnými tóny grepu a malin. Výborně doprovodí ovocné, čokoládové nebo krémové dezerty, hodí se také k celé řadě sýrů. Dokonalý soulad tvoří s klasickým francouzským dezertem "Babou" s rumem.

Vinifikace:  Přírodní kvasinky, původní receptura výroby - zahájení kvašení vína v nerezových kádích, přerušení kvašení, lahvování a druhá fermentace v láhvi.
Ocenění a medaile:
▻ Concours International de Lyon 2018 : Médaille d'or
▻ Concours des vins des vignerons indépendants 2018 : Médaille d'or
▻ Concours des grands vins de France de Mâcon 2018 : Médaille d'argent
▻ Decanter 2018
Teplota podávání:   Dobře vychlazeno 6-8°C, spíše snese chvíli v mrazničce než vyšší teplotu
Obsah alkoholu:  8%
Objem láhve:  0,75 l
 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Rhôna - statistikaOd úpatí Centrálního masivu až po Alpy, od Lyonu až po pobřeží Středozemního moře se táhnou rozsáhlé vinice v údolí řeky Rhôny. Na severu jsou vinice tvořeny žulovými půdami a jednoodrůdovými víny, na jihu najdeme vápencové podloží a pestrou paletou odrůd. Intenzita slunečního svitu, mnohem hojnější na jihu, a ostrý vítr "mistral", přispívají ke zdravému dozrávání hroznů. Oblíbenost odrůd, pěstovaných v údolí Rhôny, talent a angažovanost místních vinařů stojí za velkým úspěchem této vinařské oblasti.

Rhone - vinice - kamení

Údolí Rhôny je široký pás území, který po tisíciletí hloubilo koryto řeky až ke Středozemnímu moři. Na severu jsou žulové skály, které vznikly díky vulkanickým aktivitám Centrálního masivu před 300 milióny lety. Na jihu najdeme říční a mořské naplaveniny a vápencové útvary, které formují reliéf (jako jsou Dentelles de Montmirail, Mont Ventoux)

Geologické podmínky v údolí Rhôny

Terroir údolí řeky Rhôny charakterizují 4 typy nerostů, které dávají základ velké variabilitě místních vín: 
  • Žula - najdeme ji v severní části oblasti (Hermitage, Saint-Joseph, Cornas). Vína z těchto podloží jsou velmi minerální a vhodná k delší archivaci.
  • Rhône - Château de la GardineKřemičité půdy (často ve formě písku) - na severu jsou tvořeny zvětráváním žuly a na jihu mořskými a říčními usazeninami (Châteauneuf-du-Pape, Lirac). Tento typ půdy dává vínům jemnost. Zejména na jihu najdeme tyto křemičité struktury ve formě tzv. "galets", velkých bílých oblázků (Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Tavel), díky kterým dochází k fenoménu dozrávání hroznů také v noci, poté co kameny akumulují teplo denního slunečního svitu. Tento typ půdy dává plná, bohatá červená vína se zralými tříslovinami.
  • Jílové půdy - na severu jsou tvořeny zvětráváním žuly (Hermitage, Saint-Joseph), na jihu to jsou jíly mořského nebo ledovcového původu (jižní část Côtes du Rhône, Gigondas, Vacqueyras). Jíl v půdě vyvažuje zejména teplo, akumulované do velkých kamenů a dává strukturovaná, bohatá vína.
  • Vápencové půdy - najdeme v menší míře na severu jako pozůstatek ledovcových aktivit, mnohem častější jsou na jihu ve formě sedimentů, které tvoří také samotné skály v oblasti (Châteauneuf-du-Pape, Tavel, Coteaux-de-Die). Bílá a růžová vína jsou aromatická a udržují si dobrou svěžest. Červená vína jsou mnohem častější a jsou bohatá, plná kulatých tříslovin (Côtes du Rhône,  Gigondas, Vacqueyras, Côtes-du-Ventoux).

Z historie vinařství v údolí řeky Rhôny

Chateauneuf hrad z dálkyPodle dosavadních nálezů se domníváme, že réva vinná byla pěstována v oblasti Marseille již v 6.století p.n.l. Zánik říše římské sebou přinesl také útlum vinařství - velký rozvoj a osazování nových vinic přináší až přítomnost papeže v Avignonu ve 14.století. Vyrobená vína se spotřebovávají téměř výhradně v regionu. Koncem 19. století Phylloxera ničí velkou část vinic, po jejich novém osázení přichází krize - v té době vzniká v oblasti celá řada družstev, které jsou velmi aktivní dodnes. 

Region sehrál velmi aktivní roli při zrození strukturovaných pravidel apelací ve Francii. Hrdina první světové války, baron Boiseaumairié, který vyženil vinice v Châteauneuf-du-Pape byl první, kdo vypracoval strukturovaná pravidla pro pěstování a výrobu vín ve svém regionu - tj. ohraničení oblasti, odrůdy, způsob jejich pěstování, minimální objem alkoholu, třídění hroznů při vinobraní, atd. Cílem bylo vytvořit garanci určitého standardu kvality nové "značky" - apelace. Tento přístup se baronovi podařilo prosadit a postupně se stal základem pro věhlasný francouzský apelační systém.