Beaujolais & Duo delikates

Tradiční odrůdou vinařské oblasti Beaujolais je Gamay s delikátní vůní čerstvého ovoce a koření s chutí zralých třešní a červeného rybízu - nabízíme k farmářské terině s uzenou slaninou a cibulkami a chuťově výrazné terině z kachního masa se smrži. Podáváme ideálně s čerstvým venkovským chlebem.

SADA OBSAHUJE:

1x Terrine du Chef au Lardons Fumés & Oignons - Farmářská terina s uzenou slaninou a cibulkami
1x Terrine de Canard aux Morilles - Kachní terina se smrži
1x Papírová krabice v přírodním stylu, doplněná dřevitou vlnou

NÁŠ DÁREK PRO VÁS: 

Dárkovou kazetu Vám za symbolickou 1 Kč zabalíme do dekorativního celofánu s atlasovou stuhou! Stačí si vybrat dekor a barvu podle vlastního přání!
Skladem - doručení do 2 dnů
679 Kč / ks
Kategorie: DÁRKOVÉ SADY VÍN PRO GURMÁNY
JAKO DÁREK: S delikatesami
BARVA & DRUH: Červené
? OBSAH CUKRU: Suché
? VINIFIKACE: Barrique (225 až 228 l)
? TYP BALENÍ: Dárkové víno
Apelace: AOC Morgon
 
Na vinicích vinařství Domaine Striffling v samém srdci Beaujolais se pěstuje vinná réva již od 17.století a s respektem k přírodě jsou již několik let aplikovány zásady biodynamického zemědělství. Nechte se svést sametově temnou třešňovou barvou tohoto Gamay a delikátní vůní čerstvého ovoce a koření. V chuti najdeme zralé třešně a červený rybíz - ideálně podpoří chuť tvrdých sýrů, grilovaného masa nebo zvěřiny.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Beaujolais - statistikaPřestože je v Beujolais neboli "v Božolé" povoleno vyrábět bílá nebo růžová vína, s obrovskou převahou dominují červená vína z odrůdy Gamay. Jejich styl je různý - od lehkého, ovocného Beaujolais Nouveau s příchutí ovocných žvýkaček až po plná a komplexní vína, školená v barikových sudech. Nejlepší vína pocházejí ze  severní části oblasti, z tzv. "Cru Beaujolais" - koncentrovaná, plná zralého ovoce a koření.

 

Beaujolais - vinice v zimě

Region Beaujolais se táhne od malebné pahorkatiny v jižní části Burgundska až k údolím a nížinám poblíž Lyonu. Na severu najdeme žulové podloží s pískovými jíly, půda je velmi dobře drenážovaná a žulové podloží vyzařuje teplo, potřebné k dozrávání hroznů - tady Gamay nachází svůj nejlepší výraz, směrem na jih se půda mění ve studený jíl, hrozny dozrávají hůře a vína jsou méně koncentrovaná. 

Typické odrůdy Beaujolais

Gamay je odrůda, která měla v minulosti velmi špatnou reputaci, zejména díky své vysoké produktivitě, která sváděla k výrobě řídkých, málo kvalitních vín. Avšak pokud jsou výnosy kontrolovány, dává charakterní, ovocná vína, která mohou směle soupeřit se svými severními sousedy. V Beaujolais se z ní vyrábí většinou lehké každodenní víno, které je skvělým doprovodem k jednoduchým pokrmů, svačinám, uzeninám - hodí se takřka ke všemu. Jeho typickou vlastnost Francouzi nazývají "gouleyant" tj. že víno samo zlehka klouže do krku. V severní části v oblasti Cru Beaujolais najdeme komplexnější vína, často školená v dubových sudech. 

Pinot Noir najdeme v Beaujolais ve velmi malém množství, spíše v severní části oblasti

Chardonay se Beaujolais pěstuje velmi málo, spíše v severní části, sousedící s Burgundskem a bývá velmi dobré kvality

 

10 Cru Beaujolais

Beaujolais - Moulin a VentPouze 10 vesnic na severu Beaujolais může na své etikety přidat název vesnice, ze které víno pochází, tyto vesnice se nazývají "Cru Beaujolais":

  • Moulin-à-Vent a Morgon - zde se vyrábí strukturovaná, plná vína s velkou koncentrací ovocných složek a vyšší úrovní tříslovin, které umožňují delší zrání těchto vín v dřevěných sudech
  • Brouilly, Fleurie, Chiroubles - zde najdeme lehčí hravá vína s ovocným, často až květinovým aroma fialek
  • Chénas, Côte de Brouilly, Juliénas, Régnié - v těchto Cru jsou vína plnější, ovocitá, často s příchutí skořice nebo hřebíčku