Champagne Daniel Moreau - Les Crinquettes Brut Rosé

Ušlechtilé cuvée ze 100% Pinotu Noir z výjimečného ročníku 2012. Základní víno bylo zušlechťováno v barikových sudech, které mu dodaly na intenzitě a komplexnosti: Ve vůni převládají lesní jahody a višně, doplněné vůněmi hřebíčku, zázvoru a spáleného dřeva. V chuti je harmonické, kombinující svěžest citrusového ovoce se zralými kořenitými tóny, doplněnými stopami vanilky a hřebíčku. Velmi výrazné, bohaté a vyzrálé šampaňské pro milovníky luxusních vín.

 
Profil vína: 
Sladkost  
Ovocnost  
Kyselinka  
Svěžest  
Tříslovinky  
Tělo  
Alkohol  
Perlení  
Intenzita  
Komplexita  
Dochuť  
Harmonie  
Archivace     3 roky
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Důvody proč koupit:
  ✓ luxusní barikové šampaňské
  ✓ výrazný Pinot Noir
  ✓ pro výjimečné příležitosti                                                                                     
 

    Champagne Daniel Moreau

     Mapa Champagne

      Chytrý nákup se slevou

      Potřebuji víno jako dárek

      Nejlepší recept

      Zeptejte se nás

 

Skladem
689 Kč / ks
Kategorie: ŠAMPAŇSKÁ VÍNA
? BARVA & DRUH: Šumivé
? OBSAH CUKRU: Suché
? VINIFIKACE: Barrique (225 l)
? TYP BALENÍ: Láhev
Apelace: AOC Champagne
Odrůda: 100% Pinot Noir
Ročník: 2012

Ušlechtilé šampaňské cuvée ze 100% Pinotu Noir z výjimečného ročníku 2012 z BIO vinařství pana Daniela Moreau v údolí řeky Marny. Základní víno bylo zušlechťováno v barikových sudech, které mu dodaly na intenzitě a komplexnosti: Ve vůni převládají lesní jahody, malinový džem, pomerančová kůra, sušené meruňky, doplněné stopami bergamotu. Postupně se uvolňují také kořenité vůně hřebíčku, zázvoru a spáleného dřeva. V chuti je harmonické, kombinující svěžest citrusového ovoce se zralými kořenitými a ovocnými tóny višní, doplněnými vanilkovými tóny a stopami hřebíčku. Závěr je dlouhý, mírně hořký a připomíná pomerančový džem. Velmi výrazné, bohaté a vyzrálé šampaňské, které je nejlépe si vychutnat samotné. Můžete jej také snoubit s lehce kořeněnými jídly blízkovýchodní kuchyně nebo s rybími pokrmy s omáčkou - vyzkoušejte náš recept recept na rybí filé na bílém víně. 

Vinifikace: Vyrobeno z révy s velmi nízkými výnosy na vinicích, které nebyly ošetřovány chemicky, ruční sklizeň do bedýnek, fermentace a zrání v nerezových nádržích s termoregulací, zrání v barikových sudech, sudy jsou v zimě podle tradičních metod ponechány ve velkých mrazech venku po dobu 8 dnů, malolaktické kvašení, vinifikace podle tradiční šampaňské metody, zrání na latích před degoržováním. Dosage 7gr/l.
Teplota podávání:   Vychlazeno 7-9°C
Rating Vivino: zatím nehodnoceno
Obsah alkoholu: 12,5%
Objem láhve: 0,75 l
 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Champagne - statistikaŠampaňské je víno výjimečných chvil a slavnostních okamžiků par excellence. Značka doslova dobyla celý svět, stala se symbolem úspěchu a dala základ grandióznímu image a životnímu stylu. Magické tajemno jej provází od jeho záhadných počátků až po jeho vlastní výrobu - vždyť způsob scelování vín patří k nejstřeženějšímu tajemství každého výrobce šampaňského. Šampaňské je nejen nejznámější, ale také nejfalšovanější víno na světě - to pravé šampaňské se může vyrábět jedině v regionu Champagne.

Champagne - vinice v náhledu

Z historie Champagne

Podobně jako ostatní vinařské regiony ve Francii, i vinice v Champagni byly založeny římskými legiemi. V 5. století to byly zejména benediktinské řády, které se zasloužily o rozvoj vinařství. Vína byla velmi oblíbená také na dvoře Ludvíka XIV -  jednalo se o bílá lehká vína, samozřejmě bez bublinek.  V 17.století začala být postupně objevována perlivá vína, v 18.století se v Champagni objevují první obchodníci a od té doby stoupá sláva oblíbených bublinek z Champagne. Na začátku 19.století šampaňské vinice zničil škůdce, zvaný Phyloxera, poté přišly války a ekonomická krize - za svou dnešní slávu šampaňské vděčí také striktním podmínkám pěstování a výroby vín, které platí dodnes. V posledních letech se stále více objevují drobní nezávislí vinaři, kteří přispívají k diverzifikaci a větší dostupnosti těchto slavných vín. 

Geologické a klimatické podmínky v regionu Champagne

kostel a trička champagneŠampaňský region najdeme nějakých 150 km severovýchodně od Paříže a platí za nejsevernější francouzskou vinařskou oblast. Rozprostírá se na mírně kopcovité planině v nadmořské výšce od 90 do 350 m a patří do něj 319 vesnic. Klima je kontinentální, se studenými zimami a prosluněnými léty, vlivem mírného proudění z Atlantiku je území také bohaté na srážky. Vápencové půdy jsou základním elementem, přispívajícím ke kvalitě vín z Champagne. Půda je tvořena písky a jílem, které překrývají křídová podloží, která jsou vynikajícím regulátorem vlhkosti a teploty a která hrají významnou roli v dozrávání hroznů. Navíc, křídová podloží umožňují budování hlubokých sklepů pro konzervaci a zrání vín. 

Mikroregiony oblasti Champagne

  • Montagne de Reims je široká planina mezi Remeší a Épernay, pokrytá lesy. Je to království Pinot Noiru (až 70%). Je to region, ve kterém najdeme největší počet vesnic, které se mohou pyšnit polohami “Grand Cru”.
  • Côte des Blancs najdeme na jih od Épernay - zde kraluje Chardonnay. Najdeme zde také vynikající tichá vína.
  • Vallée de la Marne se táhne na západ od Épernay, zde dominují modré odrůdy, zejména Meunier. Také zde najdeme několik “Cru”.
  • Côte de Bar nebo také Vignoble de l’Aube najdeme asi 100 km na jihovýchod od města Troyes a zde je pánem Pinot Noir
  • Côte de Sézanne je prodloužením Côte de Blancs směrem na jih a tato oblast byla osázena v 60. letech minulého století. Zde vládne Chardonnay a dává bohatá a plná vína. 

lis champagneTradiční šampaňské odrůdy:

  • Chardonnay - pěstuje se na 30% osázených ploch, dává elegantní a jemná vína, dodává živost a smyslnost, jemné vůně na bázi květin, občas také minerálů. Velmi dobře se hodí pro vína, určená k archivaci.
  • Pinot Noir reprezentuje 38% osázených ploch a do cuvée přináší strukturu, tělo, sílu a dlouhověkost. 
  • Meunier zaujímá 32% ploch dává vínům bohatou chuť a ovocnost, jemnost a intenzivní buket.

Druhy šampaňského:

Šampaňské se vyrábí tzv. tradiční neboli “šampaňskou” metodou. Základem je scelování vín z více parcel - jen velmi málo šumivých pokladů je vyrobeno z hroznů, sklizených v jedné vesnici. Vinaři mohou použít jednu nebo všechny tři odrůdy, mohou scelovat různé ročníky. Tradičně každé vinařství, zvané “maison” vyrábí své nejlepší cuvée, které je vlajkovou lodí vinařství. Rozlišujeme různé druhy šampaňského:

Šampaňské podle odrůd: 

  • Champagne Blanc de Blancs je výjimka v pravidlech scelování, toto víno je vyrobeno pouze z jedné odrůdy, a sice z Chardonnay, které dává vínům z něj vyrobených extrémní jemnost.
  • Champagne Blanc de Noirs - víno je vyrobeno jedině z modrých hroznů, a sice z Pinotu Noir a/nebo Meunier. Je mnohem méně časté než Blanc de Blanc a dává vína plná, dobře strukturovaná.
  • Champagne Rosé je jedna z mála apelací, ve kterých je povoleno smíchat hotové bílé a červené víno pro výrobu růžových vín. Dalším možným způsobem výroby růžových vín je tzv. “saignée” neboli lisování po krátké maceraci modrých hroznů. Rosé jsou vína rafinovaná a v posledních letech velmi vyhledávaná.

Šampaňské podle typu scelování:

Champagne - Dom Pérignon

  • Champagne sans année jsou neročníková vína, nebo lépe řečeno multi-ročníková vína, která vznikla scelením vín z více ročníků
  • Champagne millésimé je možno vyrobit pouze v těch nejlepších ročnících a vína musí zrát v láhvi minimálně 3 roky. Je to zpravidla velké víno, které má potenciál ke stárnutí.  
  • Cuvée Spéciale, Cuvée de Prestige se zpravidla vyrábí z těch nejlepších základních vín a většinou se prezentuje ve speciální,  rafinovaně designované láhvi. Bývá určeno k archivaci a je to víno velkých okamžiků.
  • Champagne Grand Cru nebo Premier Cru - existuje pouze 17 vesnic, které si mohou na své etikety přidat prémiovou známku nejlepších vinic v Champagni “Grand Cru” a pouze 44 vesnic pro “Premier Cru”
  • Champagne Récemment Dégorgé (RD) - jedná se o víno, které zrálo velmi dlouhou dobu na latích před degoržováním.

Šampaňské podle dozáží cukru v expedičním likéru:

  • Champagne Brut Nature nebo Dosage Zéro nebo také Non Dosé - jedná se o šampaňské, do kterého nebyl po degoržování přidán dozážní likér s obsahem cukru. Obsahuje maximální 3 g/l cukru. Víno je velmi suché, přímé a svěží.
  • Champagne Extra Brut - je suché šampaňské, avšak mírně zakulacené dozáží až 6 g/l cukru
  • Champagne Brut  - nejvíce oblíbené šampaňské s dozáží do 15 g/l cukru.
  • Champagne Extra Dry je něžné a jemné víno, které obsahuje 12-20 g/l cukru, avšak které si zachovává mimořádnou svěžest. 
  • Champagne Sec a Champagne Demi Sec - název může mýlit, přípona Sec v těchto případech znamená 17-40 g/l cukru, což z vína činí ideálního společníka desertů.
  • Champagne Doux se objevuje velmi vzácně a obsahuje více než 55 g/l cukru.