RŮŽOVÁ SUCHÁ VÍNA
Máte rádi suché růžové víno? U nezávislých vinařů Francie rozhodně najdete to své! Vždyť v drtivé většině francouzských apelací se vyrábí suchá vína! Růžová vína se získávají z modrých hroznů - vylisovaný hroznový mošt se pro získání růžové barvy krátce (tj. po dobu několika hodin) maceruje na slupkách, které obsahují barviva. Krátká doba rmutování vínu neumožňuje, aby do sebe vstřebalo příliš mnoho tříslovin. Lehká růžová vína jsou oblíbená zejména v horkých letních dnech, kdy přinášejí osvěžení a lahodnou ovocnou příchuť.
Speciálním typem růžového vína je francouzský Clairet. Je to specialita regionu Bordeaux - temně růžové víno bylo v Evropě vyhledávaným obchodním artiklem již ve středověku. Při výrobě Clairetu hroznový mošt nakvašuje na rmutu nejméně po dobu 24 hodin pro získání syté barvy. Clairet z Bordeaux je vždy suché víno.

Ovocné suché růžové víno z odrůdy Cabernet Franc vyniká příjemnou vůní květů pomerančovníku, červených...