SEZNAMTE SE ❃ LANGUEDOC V ČERVENÉM

Unikátní degustační balíček pro zvídavé milovníky vín - pětice červených vín z různých apelací Languedocu. Ideální pro poznání různých terroirů a stylů červených vín této největší francouzské vinařské oblasti. Přestaví se příjemně kořenité a minerální cuvée z železitých půd Saint Chinianu, elegantní červené víno z oblázkových půd Corbières, voňavé delikátní cuvée s příchutí garrigue z Grès de Montpellier, plné a bohaté kořenité cuvée z kultovního Minervois a konečně šťavnaté cuvée ze 70% odrůdy Mourvèdre z apelace Colline de la Moure. Všechna vína byla vyrobena inertní metodou pro maximální zachování odrůdové chuti a terroiru z tradičních odrůd oblasti - opravdová lahůdka pro ty, jež baví objevovat nové horizonty.

Prozkoumejte mapu Languedocu

OBSAH BALÍČKU:

Skladem - doručení do 2 dnů
1 425 Kč –14 % 1 229 Kč / ks
Kategorie: VÝHODNÉ DEGUSTAČNÍ BALÍČKY
BARVA & DRUH: Červené
? OBSAH CUKRU: Suché
? VINIFIKACE: Inertní technologie
? TYP BALENÍ: Výhodná sada
To nejlepší z Languedocu
1 425 Kč –14 %
Žhavé spojení animální živé odrůdy Mourvèdre, která dává vínu temnou barvu, strukturované tělo a pořádnou porci tříslovin a něžného ovocného Carignanu, který přináší šťavnaté tóny zralých černých bobulí z BIO vinařství Clos de Nines. Ve vůni najdete zemité tóny podhoubí, žampiónů nebo sušeného masa, spojené s ovocným aroma černých třešní, višní a černého pepře. V chuti je robustní, bohaté, plné sametových tříslovin a chutí borůvek, fíků, kakaa a listů černého bezu. Závěr je dlouhý s višňovou, čokoládovou dochutí s příjemnými peprnými tóny. Těžké, kořenité víno je ideálním společníkem ke grilovaným steakům, grilované zelenině, výrazným úpravám hovězích nebo drůbežích mas, zvěřiny nebo k čokoládovým dezertům.
 
Červené cuvée "La Yole" z vinařství Château Saint-Estève bylo vyrobeno scelením typických odrůd pro apelaci Corbières v Languedocu - Carignan, Grenache Noir, Syrah a Mourvèdre.Hrozny zrály na vinicích, pokrytých okrovými, oranžovými a červenými oblázky, bohatými na oxidy železa, které dávají hroznům dostatek barviva a starají se o dokonalou zralost. Víno má elegantní vůní černých třešní, granátových jablek s oříškovými a bylinkovými tóny levandule, tymiánu a bobkového listu. V chuti je šťavnaté, s tóny višní, lískových oříšků, tabáku, hřebíčku a koriandru. Dochuť je dlouhá, s ovocným a herbálním závěrem. Výborně doprovodí hovězí kořenité speciality, grilované pokrmy, tepelně upravenou zeleninu nebo sýry s bílou plísní.
 
Bohaté harmonické cuvée z odrůd Grenache a Syrah z oblíbené apelace Minervois v Languedocu. Syrah dodává vínu jemnost a kořenitost, Grenache sílu, plnost a strukturu. Víno zrálo rok ve sklepě a poté více než rok v láhvi, čímž získalo na komplexitě a rafinovanosti. Ve vůni najdeme zralé marmeládové tóny, višně v čokoládě, vanilku a dotek divoké levandule a voňavých keřů zdejšího terroiru, zvaného "garrigue". Bohatou šťavnatou chuť černých třešní a zralých ostružin doplňují kulaté, hebké tříslovinky, které pohladí na patře. Dochuť je střední až delší s ovocným, třešňovým závěrem. Výborně se hodí ke grilovaným pokrmům, kořeněným úpravám mas nebo asijským specialitám.
 
V tomto sympatickém cuvée "Grand Travers" se snoubí kvartet tradičních odrůd - voňavého Carignanu, kořenitého Syrahu,  bohatého Grenache a animálního Mourvèdre. Bylo vyrobeno z hroznů z nejlepších parcel vinařství Saint-Cels, které se nachází ve vyšších polohách Languedocu, v apelaci Saint-Chinian. Půda je zde železitá, cihlově červená a najdeme v ní pozůstatky lastur mořských živočichů, roztříštěných na tisíce kousků. Ve vůni najdete směs červeného rybízu, černého rybízu, černých třešní, oliv, tymiánu a černého pepře. Chuť je plná, bohatá se strukturovaným tělem a zralými tříslovinkami a tóny třešní, lékořice, oliv a granátových jablek. Závěr je dlouhý, příjemně kořenitý. Výborně se snoubí s výraznějšími úpravami masa nebo zeleniny nebo ke kozím a aromatickým sýrům
 
Excelentní výraz terroiru představuje toto mocné, majestátní červené cuvée z Château Roumanières nedaleko Montpellier v Languedocu. Ve víně se snoubí tradiční odrůdy - Syrah a Mourvèdre a nabízí doslova plnou láhev komplexních vůní - od ovocných tónů černých třešní, višní a borůvek přes vůně čokolády, kakaa, pražených oříšků a pryskyřice a přes kořenité tóny levandule, anýzu, tymiánu a kaštanů až po chemické stopy anilínu a nafty. V chuti je bohaté, šťavnaté a plné zralého ovoce, černých třešní, ostružinového džemu, lékořice, rozinek a sušených fíků. Závěr je delší, s dochutí sladkých ostružin, borůvkového koláče a muškátového oříšku. Víno je velmi komplexní, je lépe jej provzdušnit dekantací a nechat vydýchat 2-3 hodiny před konzumací. Výborně doplní grilované steaky, pokrmy z hovězího masa nebo zvěřiny nebo třeba čokoládové dezerty.

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Languedoc-statistikaRozsáhlé regiony Languedoc a Roussillon se řadí mezi nejstarší a jsou dnes nejrozsáhlejší vinařskou oblastí Francie, ze které pochází více než třetina celkové produkce francouzských vín. Velmi dlouhou dobu obě oblasti trpěly nálepkou jednoduchých, málo kvalitních vín, avšak dnes díky prioritnímu zacílení na kvalitu si oblast zaslouží velkou pozornost. Vlivem teplého a relativně suchého podnebí, podpořeného suchými větry, je zde výskyt plísní a škůdců spíše ojedinělý a oblast se může pyšnit velkým počtem vinařství, hospodařících v BIO režimu

vinice-podzim-detail

Vinařská oblast Languedoc

Languedoc je díky své pestré mozaice vinic unikátní krajinnou oblastí ve Francii. Po obrovském rozmachu, který místní vinařství zažívalo v posledních 30 letech, přitahuje i dnes amatérské a nadšené vinaře z celého světa. 3 apelace - Corbières, Languedoc a Minervois tvoří 75% produkce celého regionu.

Z historie oblasti, geologické podmínky

Vinařství přinesli do regionu antičtí řekové - první zmínky na pocházejí už z 6 st. př.n.l. Rozkvět vinařství přichází s římskými legiemi, které se usadily v oblasti Narbonne, o další kultivaci se ve středověku starají kláštery a opatství. Opravdový rozmach přichází s vybudováním vodního kanálu “Canal du Midi” v roce 1681, který spojuje vnitrozemí s přímořskými oblastmi a tvoří páteř obchodu s vínem. Počátkem 20.století vinice ničí Phylloxera a po jejich novém osázení se stává mantrou kvantita - bohužel na úkor kvality. V posledních 30 letech vinařství znovu nabývá svoji identitu a autenticitu.

Geograficky se jedná o velmi rozsáhlý region, vinice najdeme na úpatích Centrálního masivu ve vnitrozemí až po mořská pobřeží na východě. Velká diverzita půd tedy není ničím neočekávaným - najdeme zde podloží břidlicové, štěrkové, slínové, jílové, naplaveninové, vápencové…., které dávají vínům velkou variabilitu a různorodost. Středomořské klima s vysokými letním i teplotami, nepravidelnými srážkami a silnými větry, zvanými “tramontane” se starají o vysokou zralost hroznů.

Typické odrůdy oblasti Languedoc

Languedoc - vinice na úpatí masivuHlavní modré odrůdy: Nejrozšířenější odrůdou v oblasti je Carignan, který dává strukturovaná, vyrovnaná vína, relativně svěží. Grenache Noir přidává do cuvée zralé třísloviny, plnost a bohaté aroma, Syrah pak strukturu a vůni koření a bylinek. Vína z odrůdy Mourvèdre jsou mocná, komplexní a vhodná k archivaci. Odrůda Cinsaut se používá zejména pro výrobu růžových vín. 

Hlavní bílé odrůdy: Grenache Blanc dává harmonická kulatá vína s nízkou kyselinkou s dlouhým závěrem. Odrůda Maccabeu nabízí suchá jemná vína s delikátní vůní zralého ovoce. Picpoul přináši vyšší kyselinku a svěžest, Bourboulenc je hezky květinový a svěží. V oblasti také najdeme Chardonnay nebo aromtické odrůdy Marsanne a Roussane.

Obecně vzato, červená vína z Langudocu mají vždy temnou granátovou barvu. Jsou mocná, plná, bohatá a robustní, s větší či menší elegancí. Existuje také velké množství, většinou červených vín, pěstovaných v rámci široké apelace IGP - některá z nich platí za skutečně velká vína. Bílá vína bývají většinou příjemná, kulatá a voňavá. Šumivá nebo sladká vína zde dosahují vysoké kvality, avšak nejsou příliš rozšířená. 

Vinařská oblast Roussillon

Languedoc - vinice v lednu_1VInařská oblast Roussillon je vyhledávaná zejména pro svá sladká fortifikovaná vína, tzv. Vins Doux Naturels, jako jsou apelace Banyuls, Maury, Rivesaltes. V regionu se vyrábí 80% sladkých vín Francie - kromě toho zde však najdeme také pestrou paletu červených, bílých  nebo růžových vín. 

Obchod s vínem se datuje až do antického Řecka, skutečný rozkvět však vinařství zažilo v 17.století. Tak jako všude v Evropě, Phylloxera devastuje vinice na začátku 20.století, následuje ekonomická krize a následuje znovuobrození v poválečné éře se zaměřením na kvalitu. 

Vinice se rozkládají na širokém území od Středozemního moře daleko do vnitrozemí. Vládne zde středomořské klima s velkým množstvím slunečního svitu s mírnými zimami a horkými léty. Půdy jsou velmi různorodé - břidlicové, žulové, slínové, jílové…

Tradiční odrůdy Rousillonu:

Najdeme zde celou řadu tradičních středomořských odrůd - Carignan, Grenache Noir, Mourvèdre Syrah, Cinsaut pro červená a růžová vína, dále Grenache Blanc, Maccabeu, Roussanne a Marsanne pro bílá vína. Odrůdy Muscat d’Alexandrie a Muscat à Petits Grains svou velmi aromatické a používají se pro výrobu sladkých vín.

Vins Doux Naturels (sladká fortifiková vína) jsou vyráběna z odrůd Grenache Noir (Banyuls, Maury) nebo Muscat (Rivesaltes a Muscat de Rivesaltes) - vesměs se jedná o elegantní, s příjemným květinovým aroma a plnou, bohatou chutí. Doslovný překlad názvu "vína přírodní sladkosti" je trochu zavádějící, neboť vína s tímto přívlastkem jsou dolihována alkoholem, vyráběným z hroznů, tj. jedná se o fortifikovaná, u kterých bylo v určitém stádiu přerušeno kvašení přidáním alkoholu do vína. 

Tradiční červená vína jsou jemná a lehká, koncentrovaná a mocná. Rosé jsou spojena s jemností a živostí, bílá vína jsou velmi ojedinělá, harmonická a velmi aromatická.

A jaká jsou vína z Languedocu?

Languedoc - typické charakteristiky bílých vín

Languedoc - typické charakteristiky červených vín