Domaine Coteau des Margots - Beaujolais

Hedvábné červené víno z "Božolé", které zrálo 10 měsíců v barikových sudech s bohatou vůní černého rybízu, borůvek, moruší a černého pepře. V chuti je šťavnaté, příjemně kořenité s dominancí ovocných tónů lesního ovoce, tóny muškátového oříšku, kakaa a jalovce. Dochuť je delší, ovocná a šťavnatá.
 
Profil vína: 
Sladkost  
Ovocnost  
Kyselinka  
Svěžest  
Tříslovinky  
Tělo  
Alkohol  
Perlení  
Intenzita  
Komplexita  
Dochuť  
Harmonie  
Archivace     5 let
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Důvody proč koupit:
  ✓ barikové Gamay z "Božolé"
  ✓ šťavnaté a plné ovoce
  ✓ lehké harmonické červené víno
 

    Domaine Coteaux des Margots

     Mapa Beaujolais

      Chytrý nákup se slevou

      Potřebuji víno jako dárek

      Nejlepší recept

      Zeptejte se nás

 

Položka byla vyprodána…
Momentálně nedostupné
379 Kč / ks
Kategorie: VÍNA Z BEAUJOLAIS
BARVA & DRUH: Červené
? OBSAH CUKRU: Suché
? VINIFIKACE: Barrique (225 až 228 l)
? TYP BALENÍ: Láhev
Apelace: AOC Mâcon-Pierreclos
Odrůda: 100% Gamay
Ročník: 2019
Položka byla vyprodána…

Hedvábné červené víno z "Božolé", vyrobené ze starých keřů révy odrůdy Gamay podle tradičních vinařských procedur v oblasti Beaujolais. Víno bylo zušlechťováno 10 měsíců v barikových sudech, které mu dodaly na kořenitosti a plnosti. Pyšní se intenzivní granátovou barvou a bohatou vůní černého rybízu, borůvek, moruší a černého pepře. V chuti je šťavnaté, příjemně kořenité s dominancí ovocných tónů lesního ovoce, tóny muškátového oříšku, kakaa a jalovce. Dochuť je ovocná, šťavnatá, střední až dlouhá. Výborně doplní francouzské "pâté en croûte", grilované hovězí steaky, pokrmy z telecího nebo krůtího masa nebo třeba kohouta na červeném víně. Výborně ladí s králíkem na jalovci a červeném víně.  

Vinifikace: Ruční sklizeň, použití třídících stolů, použití přírodních kvasinek, pravidelné sprchování matolinového klobouku, zrání v dubových barikových sudech po dobu 10 měsíců 
Teplota podávání:   Mírně vychlazeno 14-16°C
Rating Vivino: 3,8 ★★★★
Obsah alkoholu: 12,5%
Objem láhve: 0,75 l
 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Beaujolais - statistikaPřestože je v Beujolais neboli "v Božolé" povoleno vyrábět bílá nebo růžová vína, s obrovskou převahou dominují červená vína z odrůdy Gamay. Jejich styl je různý - od lehkého, ovocného Beaujolais Nouveau s příchutí ovocných žvýkaček až po plná a komplexní vína, školená v barikových sudech. Nejlepší vína pocházejí ze  severní části oblasti, z tzv. "Cru Beaujolais" - koncentrovaná, plná zralého ovoce a koření.

 

Beaujolais - vinice v zimě

Region Beaujolais se táhne od malebné pahorkatiny v jižní části Burgundska až k údolím a nížinám poblíž Lyonu. Na severu najdeme žulové podloží s pískovými jíly, půda je velmi dobře drenážovaná a žulové podloží vyzařuje teplo, potřebné k dozrávání hroznů - tady Gamay nachází svůj nejlepší výraz, směrem na jih se půda mění ve studený jíl, hrozny dozrávají hůře a vína jsou méně koncentrovaná. 

Typické odrůdy Beaujolais

Gamay je odrůda, která měla v minulosti velmi špatnou reputaci, zejména díky své vysoké produktivitě, která sváděla k výrobě řídkých, málo kvalitních vín. Avšak pokud jsou výnosy kontrolovány, dává charakterní, ovocná vína, která mohou směle soupeřit se svými severními sousedy. V Beaujolais se z ní vyrábí většinou lehké každodenní víno, které je skvělým doprovodem k jednoduchým pokrmů, svačinám, uzeninám - hodí se takřka ke všemu. Jeho typickou vlastnost Francouzi nazývají "gouleyant" tj. že víno samo zlehka klouže do krku. V severní části v oblasti Cru Beaujolais najdeme komplexnější vína, často školená v dubových sudech. 

Pinot Noir najdeme v Beaujolais ve velmi malém množství, spíše v severní části oblasti

Chardonay se Beaujolais pěstuje velmi málo, spíše v severní části, sousedící s Burgundskem a bývá velmi dobré kvality

 

10 Cru Beaujolais

Beaujolais - Moulin a VentPouze 10 vesnic na severu Beaujolais může na své etikety přidat název vesnice, ze které víno pochází, tyto vesnice se nazývají "Cru Beaujolais":

  • Moulin-à-Vent a Morgon - zde se vyrábí strukturovaná, plná vína s velkou koncentrací ovocných složek a vyšší úrovní tříslovin, které umožňují delší zrání těchto vín v dřevěných sudech
  • Brouilly, Fleurie, Chiroubles - zde najdeme lehčí hravá vína s ovocným, často až květinovým aroma fialek
  • Chénas, Côte de Brouilly, Juliénas, Régnié - v těchto Cru jsou vína plnější, ovocitá, často s příchutí skořice nebo hřebíčku

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení