Domaine Coteau des Margots - Beaujolais

Hedvábné červené víno z "Božolé", které zrálo 10 měsíců v barikových sudech s bohatou vůní černého rybízu, borůvek, moruší a černého pepře. V chuti je šťavnaté, příjemně kořenité s dominancí ovocných tónů lesního ovoce, tóny muškátového oříšku, kakaa a jalovce. Dochuť je delší, ovocná a šťavnatá.
 
Profil vína: 
Sladkost  
Ovocnost  
Kyselinka  
Svěžest  
Tříslovinky  
Tělo  
Alkohol  
Perlení  
Intenzita  
Komplexita  
Dochuť  
Harmonie  
Archivace     5 let
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Důvody proč koupit:
  ✓ barikové Gamay z "Božolé"
  ✓ šťavnaté a plné ovoce
  ✓ lehké harmonické červené víno
 

    Domaine Coteaux des Margots

     Mapa Beaujolais

      Chytrý nákup se slevou

      Potřebuji víno jako dárek

      Nejlepší recept

      Zeptejte se nás

 

Skladem - doručení do 2 dnů
379 Kč / ks
Kategorie: VÍNA Z BEAUJOLAIS
BARVA & DRUH: Červené
? OBSAH CUKRU: Suché
? VINIFIKACE: Barrique (225 až 228 l)
? TYP BALENÍ: Láhev
Apelace: AOC Mâcon-Pierreclos
Odrůda: 100% Gamay
Ročník: 2019

Hedvábné červené víno z "Božolé", vyrobené ze starých keřů révy odrůdy Gamay podle tradičních vinařských procedur v oblasti Beaujolais. Víno bylo zušlechťováno 10 měsíců v barikových sudech, které mu dodaly na kořenitosti a plnosti. Pyšní se intenzivní granátovou barvou a bohatou vůní černého rybízu, borůvek, moruší a černého pepře. V chuti je šťavnaté, příjemně kořenité s dominancí ovocných tónů lesního ovoce, tóny muškátového oříšku, kakaa a jalovce. Dochuť je ovocná, šťavnatá, střední až dlouhá. Výborně doplní francouzské "pâté en croûte", grilované hovězí steaky, pokrmy z telecího nebo krůtího masa nebo třeba kohouta na červeném víně. Výborně ladí s králíkem na jalovci a červeném víně.  

Vinifikace: Ruční sklizeň, použití třídících stolů, použití přírodních kvasinek, pravidelné sprchování matolinového klobouku, zrání v dubových barikových sudech po dobu 10 měsíců 
Teplota podávání:   Mírně vychlazeno 14-16°C
Rating Vivino: 3,8 ★★★★
Obsah alkoholu: 12,5%
Objem láhve: 0,75 l
 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Beaujolais - statistikaPřestože je v Beujolais neboli "v Božolé" povoleno vyrábět bílá nebo růžová vína, s obrovskou převahou dominují červená vína z odrůdy Gamay. Jejich styl je různý - od lehkého, ovocného Beaujolais Nouveau s příchutí ovocných žvýkaček až po plná a komplexní vína, školená v barikových sudech. Nejlepší vína pocházejí ze  severní části oblasti, z tzv. "Cru Beaujolais" - koncentrovaná, plná zralého ovoce a koření.

 

Beaujolais - vinice v zimě

Region Beaujolais se táhne od malebné pahorkatiny v jižní části Burgundska až k údolím a nížinám poblíž Lyonu. Na severu najdeme žulové podloží s pískovými jíly, půda je velmi dobře drenážovaná a žulové podloží vyzařuje teplo, potřebné k dozrávání hroznů - tady Gamay nachází svůj nejlepší výraz, směrem na jih se půda mění ve studený jíl, hrozny dozrávají hůře a vína jsou méně koncentrovaná. 

Typické odrůdy Beaujolais

Gamay je odrůda, která měla v minulosti velmi špatnou reputaci, zejména díky své vysoké produktivitě, která sváděla k výrobě řídkých, málo kvalitních vín. Avšak pokud jsou výnosy kontrolovány, dává charakterní, ovocná vína, která mohou směle soupeřit se svými severními sousedy. V Beaujolais se z ní vyrábí většinou lehké každodenní víno, které je skvělým doprovodem k jednoduchým pokrmů, svačinám, uzeninám - hodí se takřka ke všemu. Jeho typickou vlastnost Francouzi nazývají "gouleyant" tj. že víno samo zlehka klouže do krku. V severní části v oblasti Cru Beaujolais najdeme komplexnější vína, často školená v dubových sudech. 

Pinot Noir najdeme v Beaujolais ve velmi malém množství, spíše v severní části oblasti

Chardonay se Beaujolais pěstuje velmi málo, spíše v severní části, sousedící s Burgundskem a bývá velmi dobré kvality

 

10 Cru Beaujolais

Beaujolais - Moulin a VentPouze 10 vesnic na severu Beaujolais může na své etikety přidat název vesnice, ze které víno pochází, tyto vesnice se nazývají "Cru Beaujolais":

  • Moulin-à-Vent a Morgon - zde se vyrábí strukturovaná, plná vína s velkou koncentrací ovocných složek a vyšší úrovní tříslovin, které umožňují delší zrání těchto vín v dřevěných sudech
  • Brouilly, Fleurie, Chiroubles - zde najdeme lehčí hravá vína s ovocným, často až květinovým aroma fialek
  • Chénas, Côte de Brouilly, Juliénas, Régnié - v těchto Cru jsou vína plnější, ovocitá, často s příchutí skořice nebo hřebíčku