RIESLING - TOUR DE TERROIRS

Poznávací degustační balíček, ve které najdete alsaský Riesling v šesti různých podobách: přírodní Riesling pod značkou NATURE bez přidaného SO2, dále biodynamický Riesling s vůní citrusů a bylinek z trati Silberberg, výrazně minerální Riesling ze strmých slunečných žulových svahů s podtitulem "Granite", ušlechtilý Riesling z nejlepších vinic klasifikovaných jako Grand Cru Pfersigberg, květinový Riesling "Les Aubépines" s vůní hlohu a tradiční ovocný Riesling z vinařského družstva ve Pfaffenheimu. Balíček je skvělou sondou do různých terroirů a stylů této královské alsaské odrůdyNeváhejte, rozhodně stojí za ochutnání!
 
SADA OBSAHUJE:
 

 

Skladem - doručení do 2 dnů
2 044 Kč –10 % 1 839 Kč / ks
Kategorie: VÝHODNÉ DEGUSTAČNÍ BALÍČKY
BARVA & DRUH: Bílé
? OBSAH CUKRU: Suché
? VINIFIKACE: Dubové sudy (více než 250 l)
? TYP BALENÍ: Výhodná sada
RIESLING - Tour de Terroirs
2 044 Kč –10 %

 
Přírodní alsaský Riesling vyrobený podle původních vinařských receptur s použitím přírodních kvasinek, bez přidaného SO2 a bez jakýchkoliv chemických přísad - to je opravdový terroir Alsaska v kombinaci s ryzím výrazem odrůdy Riesling. Víno má komplexní aroma květů černého bezu, broskví a čerstvého chleba a příjemnou svěží chuť pomela a červených grapefruitů s velmi delikátním perlením. Chcete-li ochutnat opravdovou, autentickou chuť alsaského Rieslingu, pak toto víno je ta nejlepší volba.
 
Skutečný výraz terroiru - to je svěží harmonický riesling z biodynamického vinařství pana Bechtolda v alsaském Kirchheimu, jehož životní filozofií je "žij a nechej žít" - svá vína vinifikuje s minimálními zásahy do přirozených procesů pěstování a výroby vína. Riesling je svěží s výraznými citrusovými tóny, vůní meduňky, citronové trávy, limetky a medu. Chuť je osvěžující, citrusová s tóny bezového květu, čersvých hroznů, heřmánku a muškátového květu. Závěr je delší, citrusový, se známkami zeleného čaje. Výborně doprovodí pokrmy z kuřecího masa nebo ryb, zeleninové saláty, jednoduché grilované pokrmy nebo tvrdé sýry.
 
Jiskrný a energický alsaský Riesling s velmi výraznou vůní minerálů, žuly a mokrých kamenů. Vinice vinařství Domaine de l'Oriel jsou situovány na teplých žulových půdách na velmi strmých jižních  svazích. Hrozny dosahují na jižních slunných terasách ideální zralosti, jsou sklízeny pouze ručně a vinifikovány v alsaských dubových sudech.  Ve vůni minerálním tónům sekunduje limetka, žlutý meloun a meduňka. V chuti je vyvážené, intenzivní s chutí broskví, žlutých jablek, žuly, křemene a minerálů. Dochuť je velmi dlouhá, s výraznými minerálními tóny a chutí zralých broskví. Výborně doprovodí pokrmy z drůbeže a ryb nebo tepelně upravené zeleninové pokrmy.
 
Půvabný alsaský Riesling z nejlepších vinic Alsaska označených "Grand Cru" s delikátní barikovou chutí a vůní pro sváteční chvíle, vyrobený z ručně sbíraných hroznů. Riesling zrál několik týdnů na kvasinkách a poté v tradičním alsaském dubovém sudu. Ve vůni najdete sladké tropické ovoce, mango, ananas, nektarinky a stopy minerálů. V chuti je příjemně ovocný s jemnými tóny vanilky a máslových briošek. Potěší zejména znalce alsaských vín a skvěle doprovodí pokrmy z drůbeže a ryb nebo tepelně upravené zeleninové pokrmy.
 
Máte rádi suchý minerální alsaský Riesling? "Les Aubépines" z malého vinařství pana Fahrera je pro Vás jednoznačná volba. Hrozny byly vypěstovány na žulových půdách nedaleko Haut Koenigsbourgu a v jeho chuti se snoubí zemitá mineralita s příjemně ovocnou chutí bílých broskví, žlutých citrónů a květinovým aroma hlohu - nakonec "Les Aubépines" znamená "hloh". Výborně se hodí k zeleninovým salátům, pokrmům z drůbežího masa nebo ryb nebo k vepřovému se zelím. .Dokonale samozřejmě ladí s kohoutkem na víně a alsaskými spaeztlemi.
 
Suchý Riesling z jednoho z nejlepších vinařských družstev v Alsasku nabízí dokonalou harmonii květinových vůní kosatců, sedmikrásek a černého bezu s ovocnými tóny citrusů, žlutých jablek a nektarinek. Dochuť je středně dlouhá, s příjemnýmiovocnými a minerálními tóny. Výborně doprovodí pokrmy z ryb, drůbeže nebo třeba tradiční alsaské zelí s klobásou.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Vinice v Alsasku patří rozlohou k nejmenším ve Francii a přesto svou originalitou, pěstovanými odrůdami, specifickým terroirem a typičností vín patří mezi nejslavnější vína na světě - vždyť alsaský minerální až petrolejový Riesling nebo exotický Gewurztraminer inspiruje vinaře z celého světa.  Po staletí se o území Alsaska vedly války s Německem - německá kultura je v regionu všudypřítomná, víno nevyjímaje. Jejich styl je pomyslnou spojnici mezi složitým systémem francouzských apelací a německým řádem pro třídění vín. 
 
Vinice Alsaska v samém severovýchodním cípu Francie se táhnou úzkým údolím v délce 170 km ze severu na jih. Jejich odlišnost spočívá ve výběru odrůd, ve způsobu zpracování a také ve specifickém systému apelace -  který jako jediný ve Francii na etiketách jasně označuje odrůdy, ze kterých byla vína vyrobena. Najdeme zde pouze 3 apelace - pro odrůdová vína, Grand Crus a poslední pro slavný Crémant.


Z historie alsaského vinařství

Vinice byly osázeny již římskými legiemi, avšak největší prosperitu zažil region ve středověku, kdy se objevují první obchodníci s vínem. Toto období slávy však trvalo pouze do 17.století - poté až do poloviny 20.století byla oblast decimována válkami, škůdcem zvaným Phyloxera nebo hospodářskou krizí. Od roku 1970 se Alsasko angažuje v bio a biodynamickém vinařství, která dnes reprezentují 14% celkových ploch vinic - patří tak k oblasti s největším podílem bio vinic ve Francii. 
V Alsasku, chráněném masivem Vosges, dominuje suché kontinentální podnebí s teplými jary, suchými a prosluněnými léty, dlouhým mírným podzimem a studenými zimami, které jsou velmi příznivé pro pěstování révy. Půda na vinicích je velmi různorodá - vulkanická, granitická, břidlicová, jílová, jílovo-slínová.....Tato velká diverzita přispívá k obrovské variabilitě alsaských vín, byť vyrobených se stejné odrůdy.  

Typické alsaské odrůdy:
  • Riesling - toto je opravdový král vinic v Alsasku. Živý, svěží, s charakteristickou vůní citrónu, hlohu a citrusových plodů, podpořený atraktivní mineralitou, která se časem vyvíjí do známých petrolejových tónů.
  • Gewurztraminer - jeho název znamená "kořeněný tramín". Dává plná expresivní vína s bohatým aroma, kde dominují růže, liči, smíchané s vůní bílých květů, exotického ovoce a koření.
  • Alsasko - přírodní víno - Domaine AnstotzPinot Gris dává kulatá vína, dobře strukturovaná, plná a komplexní s vůní zralého ovoce a koření
  • Muškát - v Alsasku najdeme 2 variety této odrůdy, které se hojně využívají ke scelování - Muscat d'Alsace (také jej najdeme pod názvem Muscat à Petits Grains) a dále Muscat Ottonel. Dávají suchá vína s intenzivní chutí a vůní čerstvých hroznů.
  • Sylvánské - velmi příjemné, svěží, lehké a ovocné víno s vůní akácie a minerálními tóny
  • Pinot Blanc dává jemná a kulatá vína, svěží a lehká s paletou vůní květin a ovoce
  • Pinot Noir je jedinou modrou odrůdou Alsaska. Je vinifikován jako rosé nebo červené víno, často ve velkých dubových sudech, zvaných "foudres", kde dává vína trochu méně výrazná než jejich burgundští sousedé, avšak s typickou třešňovou vůní a chutí.
  • Klevener de Heiligenstein - jedná se o odrůdu Savagnin Rosé a jeho pěstování je limitováno na 5 vesnic na severu Alsaska. Dává originální, dobře strukturovaná vína s vůní exotického ovoce a koření

Další alsaské speciality na etiketách místních vín:

  • Gentil a Edelzwicker - vína, která mají na etiketě některý z těchto názvů byla vyrobena scelováním z více odrůd. Jedná se o každodenní jednoduchá vína.
  • Vendanges Tardives a Sélection de Grains Nobles - nejedná se o apelace, nýbrž o způsob zpracování vín. Tento přívlastek je spojen pouze s likérovými víny, vyrobenými z odrůd Riesling, Gewurztraminer, Muscat a Pinot Gris a reprezentuje bohatá, aromatická sladká vína, která je možno archivovat i 50 let.
  • Ledové víno - někteří vinaři nechávají hrozny na vinicích až do prosince nebo ledna a sklízejí je při teplotách -7o až -10o C.