VÍNO K DEZERTŮM
Moučníky a dezerty - sladkost v jídle zvyšuje vnímání hořkosti a kyselosti ve víně. Pokud si dáte tříslovinné červené víno, bude se zdát se sladkým dezertem trpké a kyselé. Sladké jídlo také snižuje vnímání sladkosti a ovocnosti ve víně - dáte li si suchý svěží Riesling k dezertu, bude se zdát hubený a kyselý.
Pro výběr vína k dezertům tedy platí jednoduché pravidlo - víno musí být stejně sladké nebo sladší než je pokrm, jinak víno vždycky ztrácí. K méně sladkým a nebo ovocným dezertům jsou ideálním polosuchá vína z údolí Loiry, ke krémovým sladkých dortíkům sladký alsaský Gewurztraminer nebo sladké víno z údolí Loiry. Ke kynutým moučníkům, bábovkám, muffinům a jiným moučníkům, jejichž základem je prášek do pečiva se výborně hodí šumivá vína - méně sladké moučníky si budou dobře rozumět s Crémanty, sladší dezerty pak s polosladkým šumivým vínem z Loiry nebo polosladkým šampaňským.
Podívejte se také na naše další tipy pro výběr vhodných vín k pokrmům nebo na naše doporučení k pokrmům podle abecedy.

Polosuché lehké BIO víno z tradiční alsaské aromatické odrůdy Muscat s delikátní květinovou vůní muškátu, květů...

Elegantní alsaský Pinot Gris z BIO vinařství s komplexní směsicí chutí a vůní - převládají ovocné vůně broskví,...

Ovocné suché růžové víno z odrůdy Cabernet Franc vyniká příjemnou vůní květů pomerančovníku, červených...