➤ JAKÉ VÍNO K VÁNOCŮM?

Vánoční stromeček, koledy, dárky, televizní Mrazík či Popelka a chvíle pohody v rodinném kruhu - to jsou tradiční atributy nejoblíbenějších svátků končícího roku. vanocni-stromekVánoční svátky jsou symbolem štědrosti a hojnosti - sváteční tabule se prohýbají pod tíhou oblíbených dobrot - nesmí chybět bramborový salát, smažený kapr, vánočka, medové perníčky nebo různé druhy cukroví. Ozdobou svátečního menu je také kvalitní víno - kdy jindy, než o vánocích bychom si měli dopřát sklenku šampaňského nebo jiného výjimečného vína. A co více - budeme-li věnovat trochu energie pečlivému a cílenému výběru vín k připravovaným pokrmům, bude nám odměnou nezapomenutelný gurmánský zážitek! 

 

Jsou francouzská vína vhodná pro český vánoční stůl? 

christmas-dinner-1926937_640Francouzská vína patří k těm nejvyhledávanějším vínům na světě - vždyť v první desítce nejdražších vín je jich celkem sedm. Enologové z celého světa se inspirují úspěchy francouzských vinařů, klonují jejich tradiční odrůdy a více či méně úspěšně napodobují jejich vína. Kvalitní víno z Francie ozdobí každý sváteční stůl a dodá vánočním svátkům punc výjimečnosti a luxusu.

Jaké francouzské víno vybereme k tradičnímu českému vánočnímu menu? Naše kritéria výběru jsou originalita, výjimečnost a vysoká kvalita za dobrou cenu - taková jsou vína Nezávislých vinařů Francie, která Vám pro tyto slavnostní dny doporučujeme.

Šampaňským neurazíš...

Vína z Champagne ozdobí každou oslavu nebo sváteční chvíli - a právě vánoční svátky jsou vhodnou příležitostí k ochutnání tohoto skvostného nápoje v rodinném kruhu. Bublinky se hodí téměř ke každému pokrmu - Winam-šneci se sýrem (kopie)klasické suché alternativy "Dosage Zero" nebo "Brut" skvěle ladí se smaženým kaprem s bramborovým salátem a nebo třeba zkrátí chvíle čekání na ježíška. Polosuché šampaňské v kategorii "Demi-Sec" nabízí nejen příjemnou společnost k televizním pohádkám, ale vytváří také geniální soulad s vánočním cukrovím. Dopřejte si vánoční špetku luxusu a vyberte si láhev šampaňského podle vlastního gusta - nezapomeňte jej dobře vychladit, a pokud nemáte vhodnou nádobu na chlazení, uchovávejte jej v průběhu konzumace v lednici, toto výjimečné víno si to rozhodně zaslouží!

A jaké víno ke kaprovi?

Ke smaženému kaprovi se nejlépe hodí suché bílé víno, ať už tiché nebo perlivé. Víno by nemělo být příliš aromatické, aby "nepřebilo" jemnou chuť rybího masa, na druhou stranu je potřeba zvolit plné, strukturované víno, aby si poradilo s komplexností bramborového salátu a svou osobností doplnilo tento sváteční pokrm. Ideální volbou je např. burgundské Chardonnay z apelace Chablis nebo delikátní bariková bílá vína z Pouilly-Fuissé, Chenin blanc z údolí Loiry nebo alsaský Riesling Grand Cru. Šumivá vína se díky svému jemnému perlení postarají o přirozené chuťové vjemy - bublinky "proříznou" tuk, "vyčistí" patro a dají tak větší prostor vyniknout samotnému pokrmu. Ideální volbou pro sváteční stůl je pravé suché šampaňské, stejně dobře však poslouží tradiční francouzské Crémanty - ať již ze 100% Chardonnay, nebo z tradičních odrůd údolí Loiry nebo Alsaska.

kougelhopf zmenšený

Jaké víno k perníčkům, vánočce nebo k cukroví?

Vánoce si bez cukroví a sladkostí rozličných tvarů, chutí a konzistence ani neumíme představit. Chceme-li mlsat a dovést náš kulinářský zážitek k dokonalosti, zvolíme polosladké, sladké nebo perlivé víno. Ideální volbou je alsaský Muscat nebo Gewurztraminer, úchvatnou harmonii chutí nabízí spojení cukroví s aromatickými sladkými víny z údolí Loiry nebo z Bordeaux. Božským souzněním se dá nazvat kombinace vánočky s šumivým vínem v kategorii Demi-Sec.

Boží hod - tradiční svíčková na smetaně nebo vepřová pečeně?

Ve většině domácností se na Boží hod servíruje svíčková na smetaně nebo vepřová pečeně. Jaké víno volíme k tradiční svíčkové na smetaně? Pokrmu dominuje smetanová omáčka, doplněná hovězím masem a žádá si stejně vznešený doprovod - ideální jsou plná, dobře strukturovaná vína, např. kvalitní burgundské Chardonnay s chutí rozpuštěného másla a pražených mandlí, exkluzivní zážitek nabídne také Chenin Blanc z údolí Loiry s chutí minerálů a jemných barikových tónů. Sázkou na jistotu je kombinace s minerálním alsaským Rieslingem, vinifikovaném v dubovém sudu. K vepřové pečeni volíme suché bílé, růžové nebo lehké červené vínopodle typu přílohy nebo způsobu úpravy. Podívejte se na naši Abecedu párování vín s pokrmy a inspirujte se!

Slavnostní menu na Svatého Štěpána

U tradiční štěpánské tabule se schází celá rodina a neobejde se bez pečené husy nebo kachny, podávané nejčastěji s bramborovým knedlíkem a zelím. Zarytý tradicionalista si nedovede tento tradiční český pokrm představit bez chlazené dvanáctky, avšak vhodné sladění této pochoutky s kvalitním vínem překvapí a rozhodně potěší chuťové pohárky. Ideálními partnery jsou lehká mladá červená vína, jako např. ovocný Cabernet Franc z údolí Loiry, alsaský červený Pinot Noir, nebo třeba biodynamická vínarůžový Clairet z Bordeaux nebo Pinot Gris z Alsaska.

Silvestr - synonymum bujarých oslav

new-years-eve-1905143_640_1

Silvestrovská oslava je téměř nemyslitelná bez doprovodu alkoholického nápoje. V průběhu oslav posledního dne roku je vcelku jedno, co se pije - ve většině případů je sklenka alkoholu je pouhým zprostředkovatelem dobré zábavy. Nemá příliš smysl utrácet za drahá, vytříbená vína - spíše dostávají prostor příjemná, dobře pitelná vína s dobrým poměrem ceny a kvality, která nemají ambice být hvězdami večera - velmi dobře poslouží suchý Chenin Blanc z údolí Loiry s příjemnou ovocnou chutí nebo kořenitá červená cuvée z Bordeaux nebo z údolí Rhôny. Pro milovníky bublinek - ať již v průběhu večera, nebo pro slavnostní novoroční přípitek - jsou nejlepšími společníky suché nebo polosuché francouzské Crémanty  a samozřejmě kultovní bublinky z Champagne.

Slavnostní novoroční menu

Po dlouhé a bouřlivé silvestrovské noci již nezbývá příliš chuti ani sil na sofistikované obědové menu, a tak se tradičně servíruje masový vývar s přídavkem celeru, který povzbudí organismus. Při přípravě novoročního oběda bychom neměli opomenout čočku - bez ní by se totiž štěstí v podobě tučného bankovního konta v novém roce jen sotva dostavilo. V některých domácnostech se připravuje vepřová pečeně, a pozor - drůbež a vše, co mělo křídla je zapovězeno - to aby štěstí neodletělo k sousedům. A jaké víno vybereme pro první den v roce? Rozhodně nic nezkazíme slavnostním přípitkem a aperitivem v podobě šumivého Crémantu nebo pravého šampaňského. Pokrmy z čočky nebo vepřového masa vhodně doplní vína z Bordeaux - od základních apelací až po velká Grand Cru.

Oslavte letošní vánoční svátky v doprovodu francouzských vín - udělejte si radost našimi vánočními degustačními balíčky,  a objevujte s námi!